Search for content, post, videos

Efectele nefavorabile ce apar daca iei prea multa vitamina C

Cu totii stim ca vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar. Daca ai impresia ca dozele mari de vitamina C te pot proteja de raceala, gandeste-te mai bine. Conform expertilor, prea multa vitamina C poate avea tot felul de repercursiuni ale sanatatii.

Multi vor spune ca este imposibil sa iei supradoza de vitamina C deoarece este o vitamina solubila in apa ceea ce inseamna ca va fi eliminata cu ajutorul rinichilor. Este adevarat ca vei elimina excesul de vitamina C prin urina, insa megadozele iti pot face rau.

Ce presupune aceasta megadoza? Inainte de a vorbi despre asta haideti sa vedem cat de multa vitamina C trebuie sa ia un individ intr-o zi. Expertii spun ca 75-90 de mg de vitamina C pe zi sunt destule pentru a-ti pastra sanatatea. Atat fumatorii, cat si gravidele si mamaele care alapteaza pot avea nevoie de o doza mai mare.

Daca ai mese echilibrate exista posibilitatea sa nu mai ai nevoie de suplimente de vitamina C. Iti poti obtine foarte usor doza zilnica recomandata de vitamina C dintr-o dieta sanatoasa. Pentru inceput, o cana de capsuni proaspete sau broccoli iti poate oferi cantitatea necesara de vitamina C.

Deobicei, suplimentele de vitamina C sunt recomandate celor ce au o asemenea deficienta. Expertii spun ca limita maxima de vitamina C este de 2000 mg pe zi. Dozele mari de vitamina C sunt putin probabil sa te afecteze daca nu depasesti aceasta limita deoarece vei scapa de excesul de vitamina C prin urina.

Totusi, este posibil sa ai parte de efecte secundare daca iei doze mari de vitamina C. De exemplu, daca suferi de reflux gastrointestinal poti dezvolta variate simptome nefavorabile, cum ar fi arsurile stomacale si regurgitare deoarece vitamina C este foarte acida.

Adevarata problema apare in cazul megadozelor. Cand spunem megadoza ne referim la mai mult de 2000mg de vitamina C pe zi. Chiar daca vitamina C este solubila in apa, corpul tau s-ar putea sa nu reuseasca sa elimine tot excesul de vitamina C din sistem prin urina daca este o cantitate prea mare.

Iata cateva riscuri ale megadozei:
– Greata, voma, dureri abdominale, arsuri stomacale, toate acestea pot aparea daca intreci limita de 2000mg de vitamina C pe zi.

– Sange in scaun. Vitamina C este foarte acida, iar o cantitatea pea mare iti poate irita peretii tractului intestinal. Este posibil sa ai sange in scaun.

– Insomnia. Iti poate fi greu sa adormi daca iei megadoze de vitamina C. Asa cum am spus mai devreme, poate aparea refluxul gastrointestinal, iar simptomele asociate cu acesta te pot tine treaza toata noaptea.

– Pietre la rinichi. Daca esti predispus la dezvoltarea pietrelor la rinichi trebuie sa stai departe de megadozele de vitamina C deoarece pot cauza formarea pietrelor la rinichi.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *