Search for content, post, videos

Dan Petrescu este din nou campion național STIHL Timbersports

 

De sâmbătă avem un nou campion național la competiția STIHL Timbersports, în persoana lui Dan Petrescu. În vârstă de 30 de ani Dan Petrescu deține acest titlu pentru a doua oară, el câștigând și campionatul din 2013, organizat la Cluj.  O coincidență interesantă este faptul că în acest an competiția STIHL Timbersports împlinește tot 30 de ani.

 

Fostul campion național, Csongor Nagy s-a clasat pe locul al treilea, locul doi fiind adjudecat de fartele său, veteranul Botond Nagy. În urma competiției desfășurate week-end-ul trecut la Săcuieni, Bihor, s-a desemnat și echipa care ne va reprezenta la Campionatul Mondial din noiembrie, organizat la Poznan, Polonia. Lotul va fi format din Dan Petrescu, Botond Nagy, Csongor Nagy, Szilard Cser și Ionel Mariniță. Dan Petrescu ne va reprezenta și la probele de individual din cadrul campionatului mondial.

 

Probele de concurs la care s-au întrecut participanţii la Săcuieni au fost: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală, Tăierea la înălţime pe două plăci. În afara concursului s-a desfășurat, în scop demonstrativ, proba de Tăierea cu super motoferăstrăul.

dan petrescu 1_ dan petrescu_

În competiție s-au folosit topoare, joagăre și motoferăstraie de peste 25.000 de euro

Hot saw este un super motoferăstrău tunat care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde. Această “bestie”cu motor valorează nu mai puțin de 6500 euro.

 

Un alt instrument special folosit în concurs este toporul marca TUATAHI, produs în Noua Zeelandă, acesta valorând peste 1000 de euro. De asemenea, în competiție atleții taie și cu joagăre realizate tot din Noua Zeelandă, pentru care se așteaptă chiar și doi ani până la livrare. Valoarea unui astfel de joagăr depășește 2400 de euro, acesta rezistând la 25 de tăieri în lemn de pin, după care trebuie trimis la ascuțit din nou la celălalt capăt al Pământului. Pentru probele motorizate se folosește un motoferăstrău MS 661 marca STIHL, unul singur valorând peste 1000 de euro.

 

România are de sase  ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, STIHL Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Pecica, Arad.

 

Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *