Search for content, post, videos

Cum sa te protejezi de soare

 

   O zi la mare face bine psihicului, dar nu neaparat si pielii. Soarele produce fericire, spun cercetatorii. Si soarele ajuta la formarea vitaminei D, care este esentiala pentru oase. Dar din pacate, soarele are si partile sale intunecate. Razele sale conduc la formarea de radicali liberi, care imbatranesc mai repede pielea si ar putea dauna genomului. Acestea conduc la arsuri ale pielii, crearea ridurilor – si in cele mai rele cazuri chiar si daune grave ale pielii, sau cancer de piele.

   In cele ce urmeaza vei fi informata despre cum sa te protejezi cel mai optim de actiunile nocive ale soarelui, fara insa a pierde din placerea de-a te lasa mangaiata de razele sale.

  1.Razele ultraviolete si factorul de protectie solara: protectia optima
  La cumpararea unei creme pentru protectie solara, ai grija ca aceasta sa contina si protectie impotriva razelor ultraviolete A, nu doar a celor ultraviolete B. Deoarece acestea patrund pana in straturile inferioare ale pielii si pot provoca daune serioase. Circa 80% din riduri si alte semne ale imbatranirii pielii sunt provocate de razele solare. Pentru alegerea factorului de protectie solara: fiecare tip de piele are un timp propriu individual de protectie – pentru cel deschis, mediu, sau inchis. Factorul de protectie lungeste acest timp cu cat reprezinta valoarea sa. Daca ai piele deschisa, timpul propriu de protectie al pielii este de doar 5 minute (adica timpul cat pielea se ”descurca” singura fara protectie solara). Foloseste doar crema cu factor de protectie mare de 30, si astfel se mareste si perioada de protectie de 30 de ori, deci ai putea sta la soare pana la 150 de minute. Totusi, aceste instructiuni trebuie urmate cu atentie, mai bine reaplica crema mai des – mai ales daca transpiri abundent sau inoti.

   2.Evita soarele amiezei
   Intre orele 11 si 15 ar trebui sa eviti soarele puternic. Razele sunt atat de intensive si bat direct de sus, incat afectiunile de piele sunt aproape inevitabile – in ciuda unui factor de protectie mare. Deci: retrage-te la umbra, in barul strandului sau la o cofetarie. Dar nu uita totusi sa aplici crema de soare, deoarece razele UV nu sunt complet retinute de umbrela de soare si nici macar de nori.

   3.Nu uita de maini si picioare
   Mainile si picioarele sufera adesea de prea multa lipsa de atentie. Si totusi pielea e aici foarte subtire, iar razele UV pot patrunde straturile foarte usor. Pentru a evita arsurile solare si ridurile, ar trebui sa aplici crema de soare si pe maini si picioare, iar cand nu stai la soare sa folosesti o crema de maini cu protectie solara.

   4.Protejeaza-ti parul
   Te-ai uns bine cu crema, ti-ai luat costumul de baie, si hop la soare? Nu chiar. Si parul are nevoie pe timp de vara de o portie suplimentara de ingrijire. Parul se roade mai repede sub actiunea soarelui, nispului si apei sarate si devine o masa rebela de suvite uscate si aspre. Poti folosi produse de ingrijire care se aplica pe parul umed si nu trebuie clatite. Pe timp de vara aplica mai des decat de obicei masti de par pe care lasati-le sa actioneze suficient pentru a-si face mai bine efectul. Sub efectul caldurii, parul poate absorbi mai bine substantele protective. Si scalpul se va bucura de putina protectie – mai ales in cazul parului subtire si fin. Aplica un spray de soare si pe pielea capului si repeta actiunea regulat cat timp petreci la soare.

Merita sa citesti si cum sa iti pregatesti pielea pentru plaja.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *