Search for content, post, videos

Ce este mancarea kosher si de ce este mai sanatoasa decat restul

Ne dorim sa mancam sanatos si, bineinteles, curat. Cu toate acestea, sunt substante din interiorul produselor si chiar insecte microscopice care scapa spalarii si ajung in organismele noastre.

Este doar un proces lent de otravire a organismului. Exista, insa, produse curate atat pe exterior, cat si in interior, descoperite in urma cu 2.500 de ani, dar atestate stiintific abia in urma cu cinci decenii. Este vorba de mancarea kosher.

Cercetarile stiintifice in domeniul nutritiei au atestat, in urma cu 50 de ani, adevarurile despre alimentatia corecta pe care religia iudaica le-a descoperit de mai bine de 2.500 de ani.

Intr-o formulare simpla, dar cuprinzatoare, produsele kosher sunt acelea care respecta regulile alimentare ale evreilor, termenul kosher insemnand, de fapt, adecvat, potrivit.

“Mancarea Kosher nu este neaparat ceva exclusivist. Din ce in ce mai multi oameni, care nu apartin religiei mozaice, adopta acest stil de nutritie tocmai datorita beneficiilor pe care le ofera. In primul rand, produsele sunt certificate catre o agentie kosher, fara nici o legatura cu compania producatoare sau cu institutiile sanitar-veterinare sau de control al calitatii de pe circuitul normal. In al doilea rand, peste 98% din aditivii si colorantii folositi in produsele de zi cu zi nu se gasesc in mancarea kosher”, a declarat, pentru Lyla.ro, doamna Allardin, proprietara singurului magazin kosher din Romania, Bacania Kosher.

Normele religioase care guverneaza alimentatia evreilor de mai bine de doua milenii au baze stiintifice dovedite de cele mai recente cercetari, arata un raport intocmit de Guvernul canadian, care analizeaza cea mai mare piata alimentara kosher existenta in lume: cea din Statele Unite ale Americii.

Dorinta intrinseca a omului de a manca sanatos

In mod curios, chiar inainte de dovezile stiintifice, oamenii au pus in practica unele precepte kosher chiar fara sa stie. Spre exemplu, multi au renuntat la carne, fie din motive religioase, fie din motive care privesc sanatatea.

Ambele motivatii au insa la baza un fundament comun: starea emotionala a animalului, care secreta anumiti hormoni in momentele de panica de dinaintea taierii. Acesti hormoni reduc calitatile nutritive si incalca normele de siguranta alimentara referitoare la carne.

Explicatia pur stiintifica de astazi era, insa, cunoscuta sub o alta forma, in urma cu 2.500 de ani, de adeptii iudaismului, care consumau doar carne kosher. Aceasta era singura permisa poporului evreu.

Dar ce este mancarea kosher?

Norme alimentare kosher se invartesc in jurul a doua concepte: mancare permisa si modul de preparare.

Legea antica iudaica a restrans consumul de carne la animalele care au copite despicate si care rumega. In acest context, porcul, spre exemplu, este complet interzis. Pentru romanii care au crescut consumand frecvent carne de porc, afirmatia pare a fi un sacrilegiu. Insa exista o multime de alternative pe piata, cum ar fi puiul, curcanul, rata, gasca, vita, oaia si capra.

A doua chestiune avuta in vedere de regulile kosher este modul de preparare, implicit cel de sacrificare a animalului.

Biblia Tora specifica, in mod clar, ca sangele animalului nu trebuie consumat si ca omul nu are voie sa induca nici un fel de suferinta animalului pe care urmeaza sa-l manance, dar nici altei creaturi vii. Din acest motiv, taierea se face prin sectionarea rapida a gatului animalului, folosindu-se un cutit foarte ascutit, iar sangele se scurge imediat. O taiere corecta, kosher, reduce nivelul de suferinta al creaturii aproape la minim, secretia mare de hormoni din momentele de panica prin care trece animalul fiind, la randul ei, foarte redusa.

Astfel, carnea este sanatoasa din punct de vedere medical si curata din punct de vedere kosher.

Exista si lactate kosher, produse din laptele provenit de la animalele kosher, dar si produsele parve, care nu contin nici carne, nici lapte. In aceasta ultima categorie sunt incluse ouale, pestele, legumele, cerealele si sosurile care nu au fost gatite sau amestecate cu produse din carne sau cu lactate. Curatenia perfecta care respecta atat preceptele alimentare, cat si pe cele religioase este obligatorie si in cazul produselor parve.

Atentie la insectele microscopice pe care le mancam zilnic!

In religia iudaica, nici legumele si nici fructele nu scapa de sub normele kosher. In mod clar mai benefice organismului decat carnea, acestea pot incalca o regula importanta a alimentatiei kosher: contin insecte. Acestea sunt interzise consumului alimentar intr-o dieta kosher.

Intr-un final, indiferent de religia persoanei, nimeni nu vrea sa manance un fruct aparent curat care sa contina insecte. Nu degeaba verificam, uneori, ciresele si visinele pentru a vedea daca au sau nu viermi in interior.

Insa multe dintre insecte sunt microscopice si trec de procesul de spalare. Mai mult de atat, unele norme alimentare ale marilor state din lume clasifica legumele si fructe drept bune de consum chiar daca au insecte pe ele.

Spre exemplu, organizatia Food and Drug Administration (FDA) din SUA considera infestat sparanghelul daca pe 10% din tulpina salasluiesc 6 sau mai multe tipuri de insecte. Pe de alta parte, ciupercile sunt considerate a fi infestate doar daca se descopera peste 20 de viermi intr-o cantitate de 100 de grame. Mai mult de atat, autoritatile americane permit consumul de broccoli daca intr-o suta de grame se gasesc maxim 60 de insecte si pe cel de spanac daca, in aceeasi cantitate, nu exista mai mult de 50 de insecte.

Asadar, vrem nu vrem, ingeram si insecte la fiecare masa care contina o salata sau o mancare preparata din legume.

Potrivit dietei kosher nici macar o insecta nu trebuie sa fie pe fruct sau pe leguma pentru ca acestea sa fie kosher, asadar adecvata consumului.

Intrebarea fireasca ce ii vine in minte fiecarei gospodine este: Cum scap de insecte? Ei bine, exista mai multe produse cum ar fi Veggie Wash sau Sterily, detergenti 100% naturali, speciali pentru fructe si legume, care indeparteaza atat murdaria si praful, cat si micii dusmani ai alimentatiei kosher. Aceasta metoda de curatare care este disponibila peste hotare, a patruns si in Romania prin intermediul Bacaniei Kosher, unde se gaseste Sterily.

In prezent, la noi in tara, sunt numarate sursele de unde poti cumpara mancare cu certificare kosher.

Cu toate acestea, romanii ar putea gasi, mai des, in magazine alimente kosher. Un exemplu este Bacania Kosher, deschisa recent, dar si patrunderea pe piata romaneasca a organizatiei OK Kosher Certification care ofera certificare in domeniu.

Exista perspective de reusita si pe piata din Romania pentru produsele kosher, chiar daca principalii consumatori din lume sunt cei din Statele Unite ale Americii, din Australia si din Israel.

In SUA, aproximativ 44% din productia kosher este cumparata de evrei si 19% de musulmani.

Diferenta de 37% din oamenii care cumpara kosher sunt cei fara apartenenta religioasa, dar care acorda o importanta deosebita alimentatiei, caci toate bunele si toate relele pot fi generate de ceea ce mancam.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *