Search for content, post, videos

Ce comportament trebuie sa ai daca ai avut un accident auto in Romania

Pentru ca un incident/eveniment auto sa poata fi considerat accident de circulatie, trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile: in eveniment sa fie implicat cel putin un vehicul in miscare, sa fie produs pe un drum deschis circulatiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, etc.) ca urmare a nerespectarii unei reguli de circulatie, din care a rezultat decesul sau ranirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.

In cazul accidentelor petrecute pe drumuri inchise circulatiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietati private, se aplica regulile stabilite de administratorul proprietarii. Daca nu exista reguli atunci se pot aplica cele privind circulatia pe drumurile publice, coroborate cu prevederile codurilor civil si penal.

In calitate de participant direct si/sau martor la un accident de circulatie, pentru a evita eventualele probleme si ostilitati rezultate in urma unui asemenea eveniment, este bine de stiut cum trebuie sa procedati in cazul in care ati avut o dauna (in mers sau stationand):

Retineti sau notati-va urmatoarele date despre accident sau dauna (in scopul declararii si intocmirii procesului verbal de constatare la politie, pompieri, organe de cercetare penala, etc.):

Locul exact de producere al accidentului, inclusiv repere si localizari ca: – nr. imobil in dreptul caruia s-a produs evenimentul;

Km. in dreptul caruia s-a petrecut, daca accidentul a avut loc in afara din localitatii,

Topografia exacta a locului;

Din ce directie circulati dvs. si din ce directie circulau celelalte vehicule implicate in accident;

Numarul de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident;

Numele conducatorilor auto implicati in accident;

Regulile de circulatie, indicatoarele si restrictiile cu aplicare in zona de producere a accidentului;

Eventual numele martorilor oculari (obligatoriu in cazul accidentelor cu raniri de persoane sau vatamari grave);

Ora la care s-a produs accidentul sau dauna.

In cazul in care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedati prin mijloace obisnuite la eliberarea partii carosabile pentru a nu stanjeni circulatia altor vehicule. Daca vehiculul dvs. a suferit avarii grave (de ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice etc.) nu porniti motorul ci impingeti vehiculul sau remorcati-l pana in afara partii carosabile dupa ce in prealabil ati decuplat bornele bateriei de acumulatori pentru a preintampina orice risc de incendiu sau avarii ulterioare.

Daca autovehiculele implicate in accident au devenit nedeplasabile prin forte proprii in urma evenimentului, conducatorii auto au obligatia:

de a le deplasa cat mai mult pe partea dreapta a drumului;

de a anunta telefonic organele de politie despre evenimentul produs si de a astepta la fata locului sosirea organelor constatatoare;

de a se prezenta in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului la cea mai apropiata unitate de politie pentru intocmirea documentelor de constatare si eliberarea autorizatiei de reparatie.

Neprezentarea in acest termen constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, iar permisul de conducere se retine, perioada de suspendare fiind de 90 zile.

In cazul in care autovehiculul dumneavoastra a fost avariat in timp ce era stationat sau parcat, este necesar sa va deplasati, in masura in care este posibila deplasarea, cu autovehiculul in cauza la organele de politie pentru a declara evenimentul si a se efectua constatarea accidentului.

In cazul in care din accident au rezultat si victime fie numai cu raniri usoare sau vatamari usoare, nu modificati pozitia vehiculului pana la sosirea echipajului de politie pentru a se face masuratorile necesare in astfel de cazuri.

Este foarte important sa nu parasiti locul accidentului deoarece, parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Conducatorul auto implicat intr-un accident rutier din care au rezultat decesul sau ranirea unei persoane trebuie sa anunte imediat producerea accidentului si sa astepte sosirea organelor de politie si a ambulantei.

Daca unul din conducatorii auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la organele de politie, celalalt conducator auto trebuie sa furnizeze acestor organe cat mai multe amanunte despre autovehiculul respectiv (tip/marca autovehiculului, numarul de inmatriculare etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificati.

Av. Coltuc Marius

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *