Search for content, post, videos

Ce anume ne provoaca depresie?

Depresia este o afectiune care apare atat la femei cat si la barbati. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe femei sunt diagnosticate cu depresie de la an la an, numarul lor fiind in continua crestere. Fiecare dintre noi avem zile in care ne simtim triste sau melancolice dar, in mod normal, aceste simptome dispar in mai putin de o saptamana. Atunci cand se instaleaza depresia insa, aceasta ne afecteaza in mod direct viata de zi cu zi si, netratata, ne pune in pericol. Este o boala comuna dar cat se poate de serioasa deci care neaparat trebuie tratata, majoritatea celor afectati avand sanse aproape maxime de a se reface complet.

De ce se imbolnavesc femeile de depresie

Oamenii de stiinta au analizat in ultima vreme o multime de posibile cauze si factori care contribuie la aparitia depresiei la femei. Mai jos puteti trece in revista principalele astfel de cauze:

1. Cauze genetice

Potrivit cercetarilor in domeniu, factorii genetici pot fi hotaratori in aparitia depresiei. Nu este insa o regula absoluta, boala putand apare si la femei care nu au in familie rude care sufera de depresie. Alteori, femei care provin din familii puternic afectate de aceasta boala, reusesc sa treaca cu bine peste toate greutatile si sa nu se imbolnaveasca deloc.

2. Hormonii

cauze depresie femei Reactiile chimice de la nivelul creierului, pot fi si ele cauze semnificative pentru aparitia depresiei. Aparatele moderne precum cele cu rezonanta magnetica (RMN) ne ofera imagini diferite pentru persoanele sanatoase in contrast cu cele suferinde. In acest sens, partile din creier responsabile cu regularea starii de spirit, a gandirii, somnului, apetitului si comportamentului, par a nu functiona in mod corect la persoanele afectate de depresie, asa cum specialistii pot observa in urma RMN-urilor. Mai mult, neurotransmitatori importanti apar in dezechilibru. Din nefericire, scanarile nu ne ofera si raspunsurile la intrebarea: „ de ce apare depresia” . Astfel, carcetatorii au ajuns la concluzia ca un factor important in acest sens sunt chiar hormonii feminini, care se schimba pe durata vietii si care afecteaza in mod direct chimia creierului.

3. Depresia postnatala

Femeile sunt in mod particular vulnerabile depresiei imediat dupa ce au nascut, atunci cand modificarile hormonale si psihice, odata cu noua responsabilitate de a avea grija de copil le afecteaza in mod direct.

4. Menopauza

Modificarile de natura hormonala sunt cu atat mai intense in perioada dinainte si de dupa instalarea menopauzei. In vreme ce unele femeie trec aceasta perioada de tranzitie fara nicio problema, altele manifesta insa un risc destul de accentuat pentru aparitia depresiei, chiar si in cazul celor care nu au avut alte probleme in trecut.

5. Stresul

Ca in majoritatea afectiunilor, stresul joaca un rol important si in aparitia depresiei. Si aici nu ne referim doar la tragedii si traume resimtite la nivel psihic ci si la viata de zi cu zi, la stresul provocat de un program incarcat la locul de munca, de cresterea copiilor, saracie etc.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *