Impactul social si cultural pe care il infrunta femeile care nasc baieti le-ar putea scurta viata, arata un studiu efectuat recent in Finlanda.
Studiul publicat recent in revista de specialitate Biology Letters si citat de LiveScience arata ca diferentele culturale si impactul social diferite de la fiice la fiii pot afecta speranta de viata a femeii care le-a dat nastere.
Unul dintre coordonatorii studiului, Samuli Helle, un ecologist adept al evolutionismului care practica la Universitatea din Turku (Finlanda) a recunoscut faptul ca „beneficiile” aduse unui parinte de fiica sau de fiul lui difera de la tara la tara, de la cultura la cultura. In timp ce in unele tari, precum China, a naste un baiat este dezavantajos comparativ cu nasterea unei fete, in altele fenomenul este inversat.
Insa Helle si echipa sa au decis sa lase deoparte diferentele intre populatii si sa se uite la cifre. Cercetatorii finlandezi au analizat statisticile pastrate de Biserica Luterana care contineau date despre 11.000 de femei care au trait pe parcursul ultimelor trei secole.
Oamenii de stiinta din Finlanda au constatat ca speranta de viata a mamei scade proportional cu cat creste numarul de copii baieti pe care ii naste. Constatarea nu se modifica, pe parcursul celor trei secole analizate, si nici in functie de statutul mamei sau de situatia financiara a familiei din care face parte.
Desi nou-nascutii baieti sunt mai grei la nastere decat fetele, purtarea sarcinii, nasterea si cresterea lui in primii ani de viata au fost scoase din discutie cand vine vorba de contributia pe care ar putea sa o aiba asupra scurtarii vietii mamei.
In opinia lui Grazyna Jasienska, antropolog la Universitatea Jagiellonian din Polonia, scaderea sperantei de viata la mamele care au baieti este asociata, mai degraba, cu normele sociale care reglementeaza vietile fiilor, dar si cu pericolele la care sunt acestia expusi, in ciuda faptului de a fi considerati sexul puternic.
Fetele, dupa cum stim, au obiceiul de a-si ajuta mamele, pe parcursul vietii, mai mult decat o fac baietii. Ajuta la cresterea surorii sau a fratelui mai mici sau ajuta, pur si simplu, la treburile casnice.
Chit ca spalatul vaselor, spre exemplu, nu necesita un prea mare efort fizic, simplul fapt ca mama nu se mai gandeste ca are si ASTA de facut o ajuta psihic. Pe termen lung, aceste mici „beneficii” – trecute adesea cu vederea – contribuie la prelungirea vietii, argumenteaza Grazyna Jasienska.