Matura este inca nelipsita in casele romanilor, cu toate ca aspiratorul a castigat teren in ultimii ani.
Iata cateva superstitii pastrate inca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea cand matura era considerata un obiect magic in gospodaria oricarei familii.
Cuprins
Se aseaza cu perii in sus
Pentru a apara casa de duhurile rele este indicat ca matura sa fie pusa dupa usa, cu perii in sus. Inca din batrani se spune ca este un aparator de nadejde al casei. De sarbatori sau in zilele mai grele din viata, matura trebuie pusa in prag. Este interzis sa se mature in zilele de sarbatoare.
Cand incepe sa se deterioreze, matura trebuie aruncata
Se spune ca atunci cand matura incepe sa se rupa, trebuie aruncata sau arsa pe foc. In caz contral aceasta nu mai aduce protectie asupra casei. Din batrani se mai spune ca oricine gaseste un fir cazut de la matura, sa-l puna la brau, in credinta acesta ajuta la durerile de spate.
Cum se matura corect
Pentru a va feri de ghinion este bine sa maturati dinspre usa spre interiorul casei, apoi gunoiul se strange si se arunca. Daca maturati invers, sporul casei va fi alungat. Se mai spune ca cine aduce matura veche in casa noua, aduce si necazurile in ea.
Cele mai stupide superstitii pentru ziua nuntii
1. Fii atent la persoane nevazatoare si la gravide! Inainte, in vremurile trecute, barbatul care voia sa ceara de sotie o femeie isi trimitea un apropiat, cineva important din familie, cum ar fi tatal, sa discute cu familia fetei. Dar daca acesta intalnea pe drum un om orb sau o femeie insarcinata era considerat un semn rau.
2. Culoarea rochiei de mireasa iti spune cat de fericita vei fi in casnicie! Desi culoarea clasica rochiei de mireasa este albul sau o nuanta de alb, femeile care se gandesc sa se casatoreasca intr-o rochie de alta culoare, mai nonconformista pentru traditiile noastre, vor avea parte de ghinion si nefericire in casatorie. Dar, pana una alta, daca in China, India, Pakistan si Vietnam culoarea rochiei de mireasa este rosie, pentru ca se considera ca aduce noroc, de ce ar aduce ghinion la noi?!
3. Valul de nunta ofera protectie! Valul este in continuare o piese esentiala a tinutei miresei, practica purtarii unei palarii in loc de val fiind destul de rar in traditia noastra. Oare o avea legatura cu faptul ca se spune ca valul protejeaza mireasa, pe parcursul nuntii si al casniciei, de spiritele rele? Nimic mai fals! Altfel, nu ar exista femei nefericite din cauza soacrelor de cosmar.
4. Paianjenii aduc noroc! Ultimul lucru pe care ar vrea o mireasa sa il vada la nunta ei este un pajanjen care urca repejor pe rochia ei. Ei bine, se spune totusi ca daca gasesti un paianjen in rochie vei avea noroc. In aceasta situatie, multe femei ar spune: mai bine ma lipsesc si-mi fac norocul singura!
5. Nu te casatori in mai! Se spune ca mariajele legate in luna mai sunt “puturoase”, pentru ca functioneaza foarte greu. Practic, sotii vor trebui sa depune eforturi duble ca ceva sa iasa in casnicie decat alte cupluri care nu s-au casatorit in mai. O vorba dobrogeana spune ca femeile care se casatoresc in mai o “maiesc”. Si totusi, mai este luna perfecta atat din punct de vedere al peisajului, cat si al temperaturii.