7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăRELATIISpiritul competitiv excesiv ar putea periclita relația. Indicii că lucrurile au scăpat...

Spiritul competitiv excesiv ar putea periclita relația. Indicii că lucrurile au scăpat de sub control

Inrolare trafic.ro

Competitivitatea este o caracteristică distinctă a ta și susții că aceasta te-a propulsat în viață. În contextul unei relații de cuplu, aceasta ar putea însă să conducă spre separare.

Dacă ne uităm înapoi, vei observa că spiritul tău competitiv a fost prezent încă de pe băncile școlii. Nu îți plăcea ideea că cineva ar putea fi mai bun decât tine, mai ales când părinții tăi te comparau adesea cu alți copii. În același timp, simțeai că dragostea și aprecierea lor erau legate de rezultatele pe care le obțineai.

Ai participat la competiții sportive? Atunci cu siguranță ai simțit că energia publicului, a fanilor, te alimenta și te motiva să demonstrezi că ești cea mai bună. Mai mult, atunci când îți dorești ceva, te focalizezi pe obiectivul tău, iar tot restul pare să dispară. Ești dispusă să faci orice pentru a-l atinge.

Poate că părinții tăi ți-au oferit totul, iar competiția pentru tine reprezintă doar un drept, sau poate că aceasta s-a dezvoltat ca un mecanism de supraviețuire, dacă viața ta a fost plină de dificultăți. Există multe posibile origini ale acestei caracteristici, iar recunoașterea lor este crucială.

Este important să înțelegi cum te-a ajutat competiția în trecut și ce efect are asupra ta astăzi, atunci când devine greu de controlat. În relațiile de cuplu, poți ajunge să vezi partenerul nu ca pe un aliat, ci ca pe un adversar pe care vrei să-l învingi. Fără o intervenție adecvată, această luptă pentru putere și competiție pot eroda ireparabil relația.

Citeste si:  Iata de ce barbatii mimeaza orgasmul

Cauți intenționat situații competitive

Indiferent că este vorba despre o seară de jocuri cu prietenii sau o cursă de 5, 10, 21 kilometri sau un maraton, activități la sală, drumeții, ciclism, orice activitate care implică o competiție cu un câștigător clar, fie ea fizică sau intelectuală, de strategie sau bazată pur și simplu pe noroc, te atrage. Te simți cel mai în largul tău în astfel de situații, în care îți măsori forțele cu partenerul.

Transformi orice situație într-o competiție

Cum poate gătitul să devină o competiție? Într-adevăr, există chiar emisiuni TV dedicate acestui subiect. Bucătăria voastră devine un câmp de luptă. Cine face cea mai bună mâncare, cine toacă legumele mai repede, cine face curat mai bine, cine dresează mai bine câinele familiei, cine este cel mai bun părinte. Păstrezi un fel de scor, mai ales în privința aspectelor profesionale și financiare.

Ai o lipsă de empatie

Te bucuri sincer că partenerul tău a pierdut, l-ai întrecut, te mândrești cu asta și îl iriți până ajunge să se simtă umilit. Nu îți pasă de sentimentele lui, chiar dacă îți spune că îl deranjează și te roagă să te oprești. Competiția duce și la o critică constantă din partea ta, în care îi subliniezi mereu ce face greșit sau insuficient, și o așteptare nerealistă.

Citeste si:  6 lucruri pe care o femeie puternică nu le va tolera niciodată într-o relație

Ignori realizările lui

Poate că partenerul tău a fost promovat sau a primit o mărire de salariu. Poate a reușit să se lase de fumat sau a slăbit. Îl feliciți cu cuvintele, dar emoțional nu ești prezent pentru el. Nu ești nici pentru tine și nici nu sărbătorești sincer realizările tale, deoarece ele doar cresc miza și te fac să vrei mai mult.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: