Spalatul pe fata face parte din rutina de ingrijire zilnica a fiecaruia dintre noi, motiv pentru care o facem aproape instinctiv, fara sa ne intrebam daca procedam bine sau nu. Insa exista si moduri corecte de spalare pe fata, precum si moduri gresite care ne pot irita tenul.
Modul corect de a te spala pe fata
Ideal este sa ne spalam de doua ori pe zi. Putem folosi si o solutie de indepartare a puritatilor si a grasimii de pe piele de tip cleanser. Persoanele care au tenul uscat ar trebui sa se limiteze la o singura folosire a cleanserului, a doua oara sa se spele cu apa. Atentie insa! Nu trebuia sa ne spalam cu apa prea calda pe fata, catre fierbinte, pentru ca ne usuca piele. Apa calduta este recomandata pentru pielea fetei. Mai mult, spalatul propriu-zis trebuie sa dureze unu sau cel mult doua minute, altfel ne iritam tenul.
Este bine sa folosim sapun pentru fata?
Nu. Raspunsul clar este “nu”. Sapunul usuca pielea si este iritant pentru ten. Din acest motiv trebuie sa folosim un cleanser pentru fata. Mai mult, chiar si in dus ar trebui sa evitam folosirea sapunul pe chip.
Spalatul pe fata inainte de culcare este regula
Inainte de a ne baga in pat este absolut obligatorie curatarea fetei, pentru a indeparta praful, grasimea, machiajul si a lasa pielea sa respire pe timpul noptii. Practic, spalatul pe fata seara este cel mai important din intregul proces de ingrijire a tenului!
Ce trebuie sa contina cremele pentru fata
Cand ne alegem o crema de fata, de zi sau de seara (caci avem nevoie de ambele), trebuie sa ne informam temeinic. Pornim in primul rand de la tipul de ten pe care il avem (uscat, normal, mixt,gras), iar mai apoi stabilim daca avem nevoie si de produse anti-imbatranire.
Daca nu avem doar 20 de ani, atunci cel mai probabil avem nevoie si de crème anti-aging. Totodata, cand alegem crema, este indicat sa contina acid salicilic sau enzime din papaya, pentru ca ajuta la exfolierea si indepartare celulelor moarte in mod foarte delicat, fara sa irite tenul.
Dincolo de acestea, trebuie sa avem grija ca toate cremele sa aiba factor de protectie solara, dar sa si folosim, in ingrijirea zilnica a tenului – chiar crema cu SPF. De ce? Principala cauza a aparitiei premature a ridurilor este expunerea la soare, iar aceasta nu presupune neaparat cate sase ore de stat zilnic la plaja, pentru razele soarelui cad pe fetele noastre oricand suntem intr-un loc neumbrit, fie care ne indreptam catre serviciu, fie ca am iesit in par cu copilul, fie ca mergem la cumparaturi.
Produsele de machiaj cu SPF ne protejeaza impotriva soarelui?
Nu. Raspunsul este clar nu. Desi unele produse de machiaj contin factor de protectie, cum ar fi fondul de ten, pentru ca acesta sa fie cu adevarat eficient ar trebui sa aplicam un strat foarte gros. Din acest motiv este indicat sa folosim separat de crema hidratanta sau antirid si separat de fond de ten o crema cu factor de protectie de cel putin 20, daca avem tenul masliniu, si chiar 50 daca avem tenul alt, eventual pistruiat. Razele soarelui sunt mai puternice si mai daunatoare tenului decat multi dintre noi isi dau seama.
La ce varsta trebuie sa incepem sa folosim crema anti-rid
Nu exista o varsta exact, dar exista o regula de aur: nu suntem niciodata prea tinere pentru a avea grija de ten. Asadar, la tinerete, inclusiv in adolescenta, trebuie sa punem bazele ingrijirii tenului. Acest lucru evident ca nu incepe cu crema anti-rid, ci cu o crema usor hidratanta si, bineinteles, cu o crema cu SFP ridicat.
Daca incepem (sau daca am fi inceput) din adolescenta sa ne protejam fata de razele soarelui, ridurile ar fi intarziat sa apara si nu ar fi fost atat de evidente. Asadar, crema cu SPF (doza recomandata fiind de 30 pentru ten de culoare medie – deci nu masliniu si nici alb ca portelanul) este obligatorie de folosit inca din adolescenta.
Mai apoi, dupa varsta de 20 de ani, femeile ar trebui sa foloseasc o crema cu retinol, mai ales in jurul ochilor. Pielea pleoapelor si din jurul ochilor este foarte subtire, motiv pentru care nu produce suficient ulei de protecte de la sine, astfel ca trebuie ajutata cu o crema cu retinol dupa 20 de ani. De la aceasta varsta, folosind mereu crema cu SPF, stabilim noi insene daca este nevoie sau nu de o crema anti-rid. Un sfat, insa! Incepeti mai devreme decat ati considera ca trebuie, pentru ca odata aparute ridurile, este mai greu sa scapati de ele. Astfel ca, si cu ajutorul unui dermatolog, stabiliti exact ce fel de crema aveti nevoie si folositi-o cu religiozitate.
Ce daca aveti 25 de ani si unele persoane se uita stramb cand afla ca folositi o crema usoara anti-imbatranire?! Cu siguranta la 35 de ani veti arata mai bine decat cele care, la 25 de ani, nu s-au sinchisit sau nu au stiu sa aiba atata grija de tenul lor.