Multe persoane cred ca stiu sa identifice un episod depresiv sau depresia in sine, dar se insala in multe cazuri.
In primul rand, trebuie sa poti face diferenta intre depresie si tristete.
In al doilea rand, trebuie sa stie care sunt simptomele specifice ale depresiei, dar si unele comportamente aparent inofensive care sunt adesea asociate episoadelor depresive care si care pot dezvalui o problema grava in acest sens.
1. Prezenta durerii
Depresia si durerea fizica impart aceeasi cale biologica, mai exact, aceiasi neurotransmitatori. Din acest motiv, 75% din persoanele care sufera de depresie au si dureri cronice, dureri provenit aparent din nimic, pentru care medicii nu gasesc niciun raspuns.
Persoanele depresive prezinta, totodata, de patru ori mai multe riscuri de a avea dureri la nivelul gatului si la nivelul zonei lombare decat cele care nu sunt deprimate. Totodata, pot aparea si dureri de stomac, de cap si disconfort fizic general in episoadele de depresie.
2. Ingrasarea/slabitul
O persoana depresiva pica usor in extreme, ori mananca excesiv de mult de una singura, ori refuza mancare invocand lipsa totala de pofta de mancare. Astfel ca depresia este deseori asociata cu ingrasarea sau cu slabitul, in functie de persoana.
3. Irascibilitatea
Este firesc ca in unele zile sa-ti sara tandara din nimic, pe fondul unor probleme stresante. Insa, daca pe o perioada mai lunga de timp, ai un comportament ostil, foarte acid si dur indiferent ce fel de aprecieri sau critici primesti, se prea poate sa suferi de depresie. 54% din persoanele depresive sunt ostile, morocanoase, furioase in viata de zi cu zi, la munca si in viata persoanala deopotriva.
4. Lipsa oricarui sentiment
Iti este indiferent ca intarzii la serviciu poate a cincea oara in ultimele zece zile? Iti este indiferent daca cineva din mediul tau apropiat sufera dintr-un motiv sau altul? Mai mult, obiceiurile mici ale celor dragi care te incantau odata acum te lasa rece? Ei bine, iarasi ar putea fi de vina depresia. Persoanele care sufera de depresia isi pierd capacitatea de empatiza, motiv pentru care manifesta o indiferenta totala fata de absolut orice, deseori chiar si pentru propria igiena fizica.
5. Un pahar se transforma mereu in cel putin trei
Un alt obicei al oamenilor depresivi este consumul de alcool, iar acesta are loc de regula atunci cand sunt singuri. Mai mult, nu se limiteaza la un pahar de vin sau bere, ci la mai multe, fiindca alcool le induce, temporar, o stare de usurare si de inhibare a trairilor negative interioare.
6. Activitati online in exces
De regula, fiecare persoana depresiva are o activitate pe care o practica in exces. Poate fi vorba de a sta pe Facebook toata doua dand scroll in jos fara vreun tel anume, poate fi vorba de practicarea pariurilor sau a shoppingului in exces, mai cu seama al celui online. De altfel, persoanele depresive aloca mult timp activitatii online pentru pierderea timpului tocmai pentru ca este o activitate, de regula, solitara, in care interactionezi cu oamenii fara a-ti afisa fata sau a depune mare efort.