Te pregatesti pentru meseria de mamica si ai impresia ca nu vei face fata indeajuns la tot ceea ce implica acest eveniment unic din viata ta? Gandul la prima baita pe care va trebui sa i-o faci te sperie, deoarece ai auzit ca nu ar fi un lucru atat de simplu? Gandeste-te ca totul se va rezolva si incearca sa nu intri in panica, deoarece nimic pe lume nu poate inlocui dragostea si satisfactia pe care o simti atunci cand iti iei in brate pentru prima data propriul copil.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta inca de la prima baita, intrucat va trebui sa fie o reusita si o incercare prietenoasa de a-i crea un mediu ambiant deosebit de placut , starnindu-i dorinta de a repeta aceasta experienta.
Sfatul 1: Incearca sa transformi baita intr-un adevarat ritual la care si tatal sa fie prezent, atat pentru a te ajuta la diversele manevre pe care va trebui sa le faci, cat si pentru a-i crea bebelusului un sentiment de siguranta in compania parintilor.
Sfatul 2: Timpul alocat acestei operatiuni nu va trebui sa depasesca 10 – 15 minute, la inceput, si se poate face, dupa preferinta, dimineata sau seara.
Sfatul 3: Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie de 22-24°C.
Sfatul 4: Verifica atent temperatura apei, care nu trebuie sa depaseasca 36 – 37°C, cu ajutorul termometrului de baie sau prin metoda traditionala care presupune introducerea cotului in apa. Astfel vei invata repede cum sa apreciezi temperatura apei fara a mai folosi termometrul.
Sfatul 5: Alege un sapun foarte moale pentru copii, cu pH neutru, pe care il aplici mai intai pe mana ta, si apoi pe pielea copilului.
Sfatul 6: Invata sa-ti „manevrezi” corect bebelusul deoarece experienta primei baite trebuie sa fie placuta la nivel senzorial, pentru a nu-l percepe ca pe un episod de care sa se sperie si pe care sa nu si-l mai doreasca. Aseaza-l in cadita sustinandu-i cu o mana capul si umarul, iar cu cealalta funduletul.
Sfatul 7: Obisnuieste-l treptat cu temperatura apei din cadita, introducandu-i mai intai un piciorus, apoi si restul corpului. In timp ce el se bucura de aceste clipe, tu il vei tine bine cu o mana, iar cu cealata il vei spala.
Sfatul 8: Incepi cu spalatul capsorului si continui cu gatul, bratele, pieptul si burtica, piciorusele, iar spre final il asezi cu pieptul pe bratul tau si il speli pe spate, masandu-l viguros. Santul interfesier si organele genitale reprezinta o zona cu pielea foarte sensibila, pe care va trebui sa o speli cu atentie si miscari blande.
Sfatul 9: Pentru sters vei alege un prosop moale cu care il vei tampona pe intreg corpul, intrucat pielea lui este foarte sensibila si se poate irita foarte usor.
Sfatul 10: Dupa baie ii poti face un masaj cu ulei special pentru copii, fapt ce-l va ajuta sa se odihneasca mult mai bine.
Ai incredere in tine si cu siguranta vei reusi sa gestionezi cu succes toate situatiile de criza ce decurg din ocuparea „postului” de mama, post ce iti va schimba radical viata, oferindu-ti ocazia de a trai si savura momente unice, pe care cu certitudine nu le vei uita.
Sfaturi pentru cele care vor sa devina mame!