4 noiembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERAdormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare

Inrolare trafic.ro

In fiecare an pe 15 august crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc adormirea Maicii Domnului. Aceasta sarbaroare este considerata de multi teologi drept Pastele verii.

Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si ca Sfanta Maria Mare pentru a o deosebi de Sfanta Maria de pe 8 septembrie cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica.

Despre Adormirea Maicii Domnului, adica moartea si inaltarea ei cu trupul la cer, nu gasim date in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin.

Cel mai cunoscut pelerinaj de Adormirea Maicii Domnului este cel de la Manastirea Nicula, pastratoarea unei cunoscute icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Circa 2,2 milioane de persoane isi serbeaza numele de Sfânta Marie. Majoritatea sunt femei, circa 1,8 milioane, care se numesc Maria, Mariana, Marioara, Mioara, Mariuca sau Marina. Cei mai multi sarbatoriti de sex masculin se numesc Marian sau Marin.
Multi dintre acestia considera ca aceasta zi e potrivita pentru pomenirea mortilor, nu pentru celebrarea viilor. Conform canoanelor, serbarea numelui ar trebui sa aiba loc pe 8 septembrie, cand se celebrează Nasterea Maicii Domnului si nu pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului.
Datini de Sfanta Maria Mare

– se deschide sezonul nuntilor, sezon care tine pana la inceperea postului Craciunului.

– pomenirea mortilor este una dintre cele mai importante traditii, fiind respectată in toate zonele tării

– se angajeaza paznici pentru pazit viile. 

– in traditia populara se spune ca barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august erau ironizati.

– se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

– incep targurile si iarmaroacele de toamna.

– florile culese in acesta zi sunt puse la icoane si se zice ca au puteri tamaduitoare, ca alină durerile si ca protejeaza de fulgere

 

Citeste si:  Remedii care te ajuta sa combati astenia de toamna

– usa trebuie tinuta deschisa, ca Maica Domnului sa poata intra in casa pentru a aduce binecuvantare si alinare
.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: