Este vorba despre cel mai ignorat personaj in problema unei sarcini, tatal. Adica tu. Traiesti o viata paralela cu a sotiei tale gravide, care-ti poarta copilul, care se modifica (si nu doar fizic) care are alte preocupari decat de obicei. Nu prea mai are chef de tine. Oricum ea a devenit actorul principal al familiei.
Ea care sta acasa si mananca, care are pofte, care devine capricioasa si imprevizibila. Credeai poate ca mai poti avea o viata sexuala cu sotia ta? Stai sa vezi ce-o sa crezi dupa ce iti vezi copilul la ecograf. Autor psiholog Dan Parvu pentru nou-nascuti.ro.
Familia ta devine tinta telefoanelor unei cohorte de femei. Prietenele si rudele ei de sex feminin (re)incep sa se amestece in viata voastra. Devin persoane prezente tot timpul, daca nu fizic, atunci telefonic. Daca nici telefonic atunci cu siguranta la nivel de conversatie: Mama mi-a zis ca cel mai bine este sa nasc cu un doctor batran! Sau “Sora-mea mi-a zis sa nasc prin cezariana, ca asa scap de orice problema”. “Prietena mea mai are un carucior”. De parca nu ai si tu o opinie. Doar este si copilul tau.
Te trezesti intrebat tot soiul de lucruri. Nu cum o sa-l cheme. Asta este o problema deja rezolvata. Stiai tu ce inseamna “Scor APGAR”? Dar Rh stiai ce inseamna? Care sunt metodele de nastere fara durere? Stiai ca ai si tu dreptul la concediu? La cresa te-ai gandit vreodata? Cum stai cu arborelel tau genealogic? Tu cum erai cand erai mic? Carti de povesti ai inceput sa cumperi? Stii tu ce inseamna sa stimulezi copilul cand e mic? Si asta doar la inceput.
Vine nasterea, cu travaliu si emotii pentru toata familia. Adica si pentru tine, tatal. Cine crede ca este usor sa astepti, se inseala. O sa afli pe pielea ta ceea ce psihologii invata in facultate, ca stresul de asteptare este cel mai puternic.
Citeste continuarea pe bebelu.ro