Search for content, post, videos

Zaharul, la fel de toxic ca tigarile?

Comercializarea zaharului si a produselor ce au un continut zaharos considerabil ar trebui reglementata la fel cum se procedeaza cu vanzarea tigarilor si a bauturilor alcoolice, sustin oamenii de stiinta din cadrul Universitatii americane din California.

Intr-un articol publicat in revista de specialitate “Nature”, intitulat “Adevarul toxic despre zahar”, oamenii de stiinta atrag atentia ca “putin (zahar, n.r.) nu e o problema, dar prea mult ucide lent”.

Cercetatorii Universitatii din California au analizat mai multe rapoarte internationale si au concluzionat ca aproximativ 35 de milioane din totatul deceselor inregistrate intr-un an, pe glob, au cauze legate de consumul excesiv de zahar. Din acest motiv, comercializarea lui si a produselor zaharoase ar trebui reglementata la fel cum se procedeaza cu tigarile si cu bauturile alcoolice.

Zaharul in exces favorizeaza aparitia obezitatii, a diabetului, a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a afectiunilor hepatice.

Ba mai mult, autorii studiului atrag atentia ca obezitatea la nivel mondial a devenit o problema mai mare decat malnutritia. Zaharul nu numai ca ingrasa, dar duce la schimbarea ritmului metabolic, la cresterea tensiunii arteriale si dezechilibreaza balanta hormonala din organism.

Cat zahar contin 100 ml de cola

Aportul zilnic de zahar, recomandat de medici, este de aproximativ 120 de grame pentru barbati si de 90 de grame pentru femei. Pe langa de linguritele de zahar puse in ceai sau in cafea, organismul nostru primeste zilnic aceasta substanta din nenumarate alte produse indulcite cu diverse forme de zaharuri.

Spre exemplu, 100 de mililitri de Coca-Cola contin 10 grame de zahar, iar cea mai mica doza comercializata este de 250 de mililitri. Totodata, 100 de grame din batonul “Mars” contin 60 de grame.

Practic, aproape toate produsele alimentare au in componenta lor o forma de zahar, inclusiv ketchup-ul.

Astfel, introducem zilnic mai mult “dulce” in organism decat ar trebui si decat ne imaginam.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *