Search for content, post, videos

Vrei sa ai dinti frumosi? Consuma apa dupa ce bei sucuri acidulate!

In prezent se constata un numar tot mai mare de cazuri de erodare a smaltului dentar si mai ales la tineri.

Eroziunea dentara este o erodare a smaltului dintilor, care se subtiaza sau dispare din cauza aciditatii din gura.

Fenomenul nu se datoreaza bacteriilor bucale, necesare si prezente in mod natural, scrie passionsante.be.

La persoanele care consuma frecvent bauturi cu nivel ridicat de aciditate se observa o puternica erodare dentara. Este cazul consumului de bauturi acidulate, sucuri de fructe, bauturi energizante la sportivi, vin, unele beri sau cocktailuri. Bauturile acidulate pe baza de ceai sau lamaie, care contin mult acid nitric, sunt mai agresive decat cele pe baza de cola.

Si bauturile acidulate care contin multa glucoza si chiar fructoza ataca puternic smaltul dentar. Se recomanda consumarea lor cu paiul si pastrarea in gura cat mai putin timp.

Aciditatea gastrica, dar si unele fructe ca citricele, kiwi, merele pot ataca si ele dintii. Trebuie evitate sosurile cu otet, preparatele pe baza de lamaie, ca si dropsurile pe baza de vitamina C.

Cum se poate limita eroziunea dentara?

Raspunsul: scazand consumul de bauturi acidulate si de alimente cu mare aciditate, precum si al produselor foarte dulci. Daca se consuma totusi, ele trebuie inghitite cat mai repede si bauturile, servite cu paiul. Aciditatea poate fi neutralizata cu multa apa plata, lapte sau guma de mestecat dupa consumarea unui aliment sau a unui lichid acid.

Cine doreste sa bea la micul dejun un pahar de suc de fructe sau sa manance citrice, este bine sa se spele pe dinti inainte de masa si nu dupa. Cine opteaza totusi pentru un periaj dupa masa este sfatuit de medici sa astepte cel putin 30 de minute pana sa o faca. si mestecarea de guma fara zahar, daca se poate pe baza de bicarbonat, permite neutralizarea aciditatii, care poate duce la erodarea smaltului dentar.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *