Search for content, post, videos

Sunt depresiva sau doar trista?

In timp ce tristetea poate fi alungata cu o iesire in oras, un film bun sau o vorba frumoasa, depresia necesita ajutor psihologic.

Aceasta necesitate in tratamentul depresiei rezida in faptul ca este o boala psihica ce se manifesta prin mai multe simptome decat cele caracteristice unei stari de nefericire. Persoanele ce prezinta o depresie clinica descopera ca sentimentele intunecate nu pot fi explicate prin termeni logici.

Totodata, ceea ce ajuta in mod normal la alungarea tristetii nu are niciun efect asupra depresiei, ba dimpotriva. Sfaturile de la prietenii bine intentionati sau de la familie produc de multe ori frustrare. tocmai pentru ca nu sunt aplicabile.

Comparativ cu tristetea, depresia poate dura saptamani, luni si in anumite cazuri chiar ani intregi.

 

Persoanele triste chiar daca se simt rau continua sa faca fata vietii. Un individ depresiv, insa, se simte extrem de neajutorat si coplesit de problemele si de sentimentele pe care le traieste. Ba mai mult, depresivul manifesta o lipsa de interes fata de activitatile zilnice pe o perioada de cel putin doua saptamani, potrivit conditiilor folosite de specialisti in diagnosticarea depresiei.

 

Aceste schimbari agraveaze buna functionare in viata de zi cu zi.

O stare depresiva ce survine in urma consumului de alcool, de droguri sau de medicamente prescrise pentru alte boli, nu constituie o tulburare depresiva majora.

Iata principalele simptome asociate tulburarilor depresive, prezenta a 5 dintre ele fiind suficiente pentru un medic specialist sa puna diagnosticul de depresie.

– instaurarea starii depresive de-a lungul intregii zile (pe parcurs de minim 2 saptamani) indicata fie de observatii subiective (sentimente de tristete sau de goliciune emotionala) fie de remarcile facute de cei din jur. Copiii si adolescentii prezinta o mare irascibilitate aproape in orice moment al zilei.

– interesul si placerea diminuate in legatura cu orice activitate care inainte reusea sa trezeasca atat interesul, cat si atentia;

– schimbari semnificative inregistrate in privinta greutatii (anorexie, bulimie);

– aparitia insomniei sau a hipersomniei zilnice (sau survenita aproape in fiecare zi);

– agitatie psihomotorie sau, din contra, o incetineala a miscarilor;

– oboseala si lipsa de energie resimtite aproape in fiecare zi;

– sentimente de desconsiderare si invinovatire;

– abilitati scazute de gandire si de concentrare survenite aproape in fiecare zi;

– ganduri suicidare recurente lipsite de un plan specific; incercari suicidare sau planuri detaliate privind luarea propriei vieti.

CIFRELE DEPRESIEI

Peste 121 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie. in Romania, 20% din populatie sufera de tulburari psihice, jumatate din ei fiind depresivi.

In acest moment, depresia este a patra maladie ca raspandire pe glob, fiind deja denumita boala secolului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza insa ca in 2020 aceasta afectiune va fi a doua cauza de dezabilitate dupa bolile cardio­vasculare. 

Desi, de cele mai multe ori, depresia nu este luata prea in serios, fiind confundata cu o tristete temporara, ea este responsabila pentru cele 800.000 de sinucideri inregistrate anual la nivel mondial, arata datele OMS.

 

<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Crestin Evanghelic</cite>

    Daca astazi e o zi grea pentru tine, sau treci printr-o perioada grea, si speranta aproape ca te-a parasit, daca nimeni nu e langa tine si ti-e greu, te rog, drag prieten, sa alergi la Domnul Isus, Fiul lui Dumnezeu.

    La El gasesti iertare, speranta, bucuria de a trai si fericire adevarata…

    El e singurul care ramane cand toate celelalte se duc. Si El iti va fi un prieten adevarat, cum niciun om nu iti poate fi. http://www.caleamantuirii.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *