Search for content, post, videos

Stresul este ciuma secolului 21

Stresul a devenit principala afectiuni psihologica suferita la locul de munca, raspandirea ei determinand oamenii de stiinta sa o denumeasca ciuma secolului 21.

Un studiu efectuat de „Chartered Institute of Personnel and Development" (CIPD) din Marea Britanie arata ca suprasolicitarea psihica la locul de munca este principala cauza a bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebeale si a problemelor de spate.

Jill Miller din cadrul institutiei britanice a declarat ca raportul scoate in evidenta faptul ca stresul la care sunt supusi angajatii are efecte devastatoare atat asupra sanatatii indivizilor, cat si asupra economiei.

Evolutia suprasolicitarii psihice la locul de munca incepe cu dificultatea de concetrare, pierderea simtului umorului si cu irascibilitate crescuta. Acestea sunt urmate de turburari alimentare, precum mancatul excesiv sau exagerat de putin, dar si dezvoltarea unor vicii, precum fumatul si consumul de bauturi alcoolice, explica Cary Cooper, unul dintre autorii cartii „stiinta Sanatatii Ocupationale".

Oamenii pot face fata perioadelor scurte de stres, dar – prelungite – acestea pot duce la probleme severe de sanatate, precum boli ale inimii, ale stomacului si ale intestinelor.

Recesiunea ultimilor ani a generat o suprasolicitare si mai mare a celor care muncesc. „Dat fiind ca suntem in declin economic, angajatii si-au pierdut siguranta locului de munca. Sunt mai putini ca numar dar lucreaza mult mai mult", a continuat profesorul Cooper.

Cele mai frecvente cauze ale stresului sunt programul prelungit de munca, atitudinea sefului fata de prioritatile serviciului, restructurarile, si abia apoi problemele den familie.

Potrivit raportului CIPD citat de „The Telegraph", un angajat este bolnav, in medie, 7,7 zile din an. Afectiunile de care sufera sunt, de regula, raceli, gripe, probleme stomacale si migrene, toate cauzate de suprasolicitarea de la serviciu.

Aceeasi sursa arata ca 40% dintre imbolnavirile angajatilor, anual, sunt cauzate de stresul suportat la locul de munca.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *