19 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATESpune-mi ce job ai ca sa iti spun la ce riscuri te...

Spune-mi ce job ai ca sa iti spun la ce riscuri te expui

Nu exista loc de munca perfect, dar unele dintre ele pot provoca probleme de sanatate mai mari decat altele, incepand cu afectiuni fizice, pana la cele psihice.

Un studiu recent arata ca persoanele care obisnuiesc sa munceasca peste program prezinta un risc mai mare de aparitie a tulburarilor mintale, dar si de dezvoltare a unor probleme de dependenta, precum alcoolismul.

O alta cercetare publicata in revista de specialitate Occupational and Environmental Medicine atrage atentia ca un job platit prost iti genereaza tot atata nemultumire ca atunci cand ai fi somer.

Dincolo de neplacerile generale cauzate de aproape orice fel de loc de munca, oamenii de stiinta in medicina ocupationala semnaleaza faptul ca exista anumite probleme de sanatate asociate unui singur job.

Statul in picioare si artroza

Ce legatura exista intre un profesor si un vanzator? Statul in picioare. Ambele persoane tind sa petreaca foarte mult timp stand in picioare, motiv pentru care prezinta riscuri crescute de a dezvolta artroza (durere mecanica provocata de uzura articulatiilor, mai ales a cartilagiilor) odata cu inaintarea in varsta.

In cazul persoanelor supraponderale si cele obeze, pericolul este cu atat mai mare. Greutatea corporala are o contributie majora in cazul problemelor legate articulatii. Spre exemplu, fiecare kilogram in plus la greutate se inmulteste de vreo 6 ori in ce priveste presiunea exercitata pe zona genunchiului. Deci daca sunt, spre exemplu, 5 kg in plus, inseamna un exces de 30 kg pe care genunchiul trebuie sa le care. Astfel, riscul de aparitia a artrozei devine aproape inevitabil in cazul persoanelor cu probleme de greutate, care obisnuiesc sa stea in picioare la locul de munca.

Dansul si divortul

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Radford si citate de Men s Health, cea mai mai rata a divorturilor este intalnita in randul dansatorilor, apoi in randul barmanilor. Astfel, 43% din casniciile in care unul dintre parteneri este dansator se termina cu semnarea actelor de divort, aceeasti situatie fiind valabil si in cazul a 38% din casatoriile in care unul dintre soti este barman.

Asistenta, munca peste program si depresia

Ambele caracteristici ocupationale duc la depresie. 11% din persoanele care lucreaza ca ingrijitori sau ca asistenti prezinta un risc major de aparitie a episoadelor de depresie. Comparativ, doar 13% din persoanele somere si 7% din populatia activa au riscuri mari de depresie.

Este foarte stresant sa vezi oameni bolnavi si sa nu ai in jurul tau niciun fel de atitudine pozitiva, potrivit psihologul Christopher Willar de la Universitatea Tufts. Un studiu efectuat de caring.com si citat anul trecut de Reuters arata ca una din patru persoane care au grija de o ruda sau de un prieten in varsta pica in depresie.

Desi distinct de munca de asistenta, programul prelungit predispune la aceeasi tulburare psihica: depresia. Angajatii care stau mai mult de 11 ore la serviciu sunt de doua ori si jumatate mai predispusi la depresie, fata de cei care stau 8 ore. Cercetatorii de la doua universitati din Londra, impreuna cu o echipa de oameni de stiinta din Finlanda au gasit o asociere intre numarul de ore petrecute la serviciu si riscul de depresie.

depresie, loc de munca, munca peste program, program prelungit, job, stres, probleme de sanatateMajoritatea angajatilor care lucreaza peste program sunt barbati bine remunerati si cu functii care le ofereau provocari, au observat cercetatorii. insa depresia nu este frecventa in randul acestora. Eaafecteaza mai degraba femeile bine platite, iar oamenii de stiinta presupun ca de vina pentru aceasta sunt responsabilitatile mai numeroase din afara programului de serviciu.

De asemenea, depresia a fost intalnita mai frecvent in randul tinerilor care faceau ore suplimentare, iar cercetatorii cred ca ea este urmarea eforturilor de a se face remarcati, dar si a salariilor mai mici si a dificultatilor financiare ce rezulta de aici.

Jobul in ture si tulburarile de somn

Serviciul in schimburi ne modifica bioritmul, iar odata cu acesta, o multime de functii importante din organism. Somnul, digestia si tensiunea arteriala sunt cateva dintre procesele afectate de munca in ture.

Persoanele care lucreaza in ture alternante si cele care au ture de noapte, in egala masura, isi deregleaza ritmul circadian de somn. De foarte multe ori, somnul de zi nu are aceeasi calitate precum cel nocturn. Multi dintre cei care lucreaza in tura de noapte au dificultati in a adormi ziua, iar somnul lor nu este profund si, prin urmare, nu permite refacerea organismului.

In cazul persoanelor care au ture alternante, lipsa unui program fix de somn predispune la insomnii si la oboseala cronica. Potrivit unui studiu, aproximativ 60% din lucratorii cu ture de noapte acuza tulburari de somn, fata de numai 11% din cei care incep serviciul dimineata. Pe termen lung, lipsa odihnei dezechilibreaza hormonii, scade capacitatea organismului de a utiliza insulina (favorizand diabetul), slabeste imunitatea si poate duce la obezitate.

Constructiile si afectiunile pulmonare

Persoanele care lucreaza pe santiere de constructie sau mereu in vecinatatea acestora sunt expusi riscului de aparitie a afectiunilor pulmonare din cauza prafului si a substantelor toxice care plutesc in aerul respirat.

Cancerul pulmonar, dar si alte formatiuni tumorale benigne sau maligne aparute la muncitorii din domeniul constructiilor sunt prezentate ca principalele riscuri la care se expun cei care decid sa urmeze o cariera in domeniu. De altfel, cancerul pulmonar este fruntas in topul bolilor ocupationale soldate cu deces, potrivit un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Oregon.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: