Emotiile inaintea unui examen sunt normale, insa atunci cand frica si nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma intr-un blocaj emotional, care afecteaza capacitatea elevului de a sustine lucrarea, conform cunostintelor acumulate.
Nervozitatea la copii si adolescenti
Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta copiii si adolescentii in societatea actuala. La fel ca si parintii lor, multi copii sunt afectati zilnic de stres. Iar stresul pe termen lung conduce la imposibilitatea de a controla starile de anxietate si neliniste in situatii critice, cum ar fi testele, examenele. Astfel de probleme pot aparea la copii de orice varsta: de la prescolari pana la adolescenti.
Tensiunea interioara si emotiile puternice se manifesta printr-o serie de simptome fizice si comportamentale. Copiii stresati sunt palizi, au buzele uscate, uneori prezinta ticuri, tuse nervoasa, enurezis nocturn (fac pipi in pat), chiar si manifestari somatice precum diareea, constipatia, voma, diverse dureri sau stari de rau inexplicabile. Nu de putine ori, acesti copii se plang de oboseala aproape permanenta, au dificultati la adormire sau se trezesc deseori noaptea. Ei bine, pentru acesti copii, care in general sunt sensibili la stres, examenele sunt considerate adevarate „pietre” de incercare, iar daca din nefericire dau gres, acest lucru este un mare esec, ce poate avea rasunet asupra intregii vieti.
Citeste continuarea articolului pe acasa.ro