29 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATESezonul ciupiturilor de tantari: ce nu stiai despre micile insecte bazaitoare

Sezonul ciupiturilor de tantari: ce nu stiai despre micile insecte bazaitoare

Temperaturile ridicate din pragul verii au determinat tantarii sa iasa la atac, iar tintele principale suntem noi, oamenii.

 

Desi ne bazaie noaptea si pot transforma o iesire la iarba verde intr-un asediu asupra picioarelor sau a altor zone, prea putine lucruri despre tantari stie majoritatea dintre noi. Pentru a sti sa ne aparam, trebuie insa sa stim cu ne ne confrunta, spune profesorul doctor Janet McAllister, specialist in entomologie la Centru de Prevenire si Control a Bolilor din SUA.

 

Nu toti tantarii sunt la fel

 

Noua ne par ca toti tantarii sunt identici, insa la fel cum exista mai multe rase de pisici, la fel exista si mai multe feluri de tantari. „Sunt unii tantari la fel de diferiti intre ei precum este pisica si leu. Se comporta diferit si au mereu altfel de preferinte in ceea ce priveste hrana, dar si un locuiesc”, spune McAllister. Spre exemplu, speciile urbane de tantari nu se adapteaza cum trebui in mediul rural si invers. Ce fel de tip de tantar exista in regiunea in care locuiesti influenteaza semnificativ ce fel de boli poti contracta. Astfel se explica de ce tantarii din Romania nu te imbolnavesc de malarie. Pe de alta parte, este bine de stiut ca doar femelele sunt cele care sug sangele, masculii nu.

 

Citeste si:  OPRIREA APEI în blocurile restanţiere, INTERZISĂ prin lege

Toti tantarii sunt purtatori de poli

 

„Pe Glob exista aproximativ 3.000 de specii de tantari, dar doar cateva sute sunt relevanti din punct de vedere medical, cu alte cuvinte, sunt purtatori si transmitatori de boli infectioase”, atrage atentia profesorul McAllister. Cauza: nu toate speciile musca oamenii, de regula opteaza pentru animale, amfibieni si chiar reptile.

 

Seceta favorizeaza aparitia unui numar mare de tantari

 

Este adevarat ca tantarii se inmultesc in apa, dar asa-zisa preconceptie potrivit careia o iarna uscata inseamna mai putine griji in vara din cauza tantarilor este falsa. Seceta este unul dintre factorii care favorizeaza mult inmultirea tantarilor purtatori de boli periculoase oamenilor. Motivul: tantarii tot la apa vor trage si pe seceta, dar in astfel de perioade apa este statuta si mai putina, motiv pentru care este si mai murdara si mai „bogata organic”, spune McAllister.

 

Tantarii nu prefera neaparat „sangele dulce”

 

Desi este dovedit ca tantarii tind sa prefera anumite persoane in defavoarea altora, acest lucru nu are nicio legaturaa cu „sangele dulce”, asadar cu nivelul glicemiei din sange. Spre exemplu, o persoana care face dus cu un gel cu aroma florala devine o tinta mai apetisanta pentru tantari decat una care a facut dus cu un gel cu aroma mentolata. De ce? Pentru ca tantarilor le plac aromele florale. Un lucru este insa cert: toti tantarii au o pasiune pentru dioxidul de carbon, acidul lactic si anumite bacterii pe care unii oameni le au in numar mai mare decat altii. Iata de ce profesorul McAllister spune ca oricine devine mai atragator dupa gusturile „tantaresti” dupa un antrenament intens, in care pielea lui miroase puternic a transpiratie combinata cu CO2 si acid lactic.

 

Citeste si:  Sangerarile premenstruale – motiv de ingrijorare?

Usturoiul nu tine departe tantarii

 

O preconceptie privind tantarii si modul de a scapa de ei tine de utilizarea usturoiului impotriva lor, de parca ar fi vampiri intr-un film prost. A-ti pune usturoi sub perna sau a manca usturoi seara nu tin departe tantarii. Singurele solutii care ii indeparteaza sunt cele special destinare acestor insecte bazaitoare.

 

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: