Search for content, post, videos

Sezonul alergiilor a sosit. Iata ce le provoaca si cum se trateaza

Alergiile sunt extrem de comune, cu totii intalnindu-ne pe parcursul vietii cu fel de fel de manisfestari ale acestora. O spun de la sine cifrele, aproape 10% din populatie siferind de astm bronsic, 20% sufera de o forma sau alta de rinita si, nu mai putin de 25% dintre copii sufera de o forma sau alta de alergie, incluzandu-le pe cele mentionate mai sus. Sansele la o astfel de alergie cresc odata cu mostenirea genetica, parintii fiind una din cauzele alergiilor la copii. In cazul in care unul dintre parinti sufera de astm bronsic, copilul are si el 25% de a mosteni aceasta boala. Ambii parinti suferinzi, cresc sansele mostenirii bolii de catre copil pana la 50%.

Factorii declansatori ai alergiilor

Poluarea intensa din zonele urbane influenteaza din ce in ce mai mult raspunsurile imune ale organismului uman si in acelasi timp constituie cel ami important factor de risc in dezvoltarea alergiilor si a bolilor asemanatoare. In acelasi timp, in mediul urban se dezvolta necontrolat mucegaiurile, acarienii si nu in ultimul rand, gandacii de bucatarie, principala cauza de alergie respiratorie precum astmul bronsic sau rinita.

Simptomele alergiilor sunt usor de observat pentru ca apar imediat dupa expunerea la factorul alergen, de gravitatea reactiei adverse depinzand si gravitatea alergiei. Pot aparea astfel crize de astm, urticarii, endeme, mancarimi, eczeme, rinite, conjunctivite sau tulburari digestive, dureri abdominale.

Cum tratam alergiile

Multe dintre lucrurile care ne inconjoara pot provoca reactii alergice. Totul depinde de cauza si reactiile sunt diferite de la caz la caz. Sunteti alergiti la parul de caine sau de pisica? In acest caz este momentul sa gasiti alti stapani animeleor dvs. Sunteti alergici la puf? Schimbati pernele. Mai greu este atunci cand alergiile se manifesta in prezenta unor factori mai greu de evitat precum praful sau polenul, intepaturile de insecte, mucegaiul, alimentele de baza sau fructele comune, caz in care medicul de familie va poate prescrie medicamentele necesare pentru a evita reactiile neplacute.

De asemenea, reactii alergice pot aparea si in cazul medicamentelor, precum antibioticele, mai ales cele din clasa penicilinelor dar, chiar si antiinflamatoarele, clasa din care face parte banala aspirina. Cum reactiile adverse apar relativ repede, la cateva minute de la expunere, cel mai bine e sa evitam aceasta expunere si sa eliminam pe cat se poate cauzele alergiilor din jurul nostru. Cand reactiile sunt grave sau cand nu putem elimina cauzele, cel mai bine ar fi sa va adresati medicilor, singurii in masura sa va prescrie un tratament corespunzator, poate chiar unul care sa va scape definitiv de aceste probleme neplacute.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *