Search for content, post, videos

Semne clare ale deficientei de potasiu

Desi nu este printre primele care ne vin in minte atunci cand ne gandim la nutrienti esentiali sanatatii, potasiul este una dintre substantele cruciale bunei functionari a organismului.

Din pacate, insa, nu toata lumea are un aport adecvat de potasiu. Un adult ar trebui sa primeasca cel putin 4,700 miligrame de potasiu zilnic, insa majoritatea abia daca primeste jumatate din aceasta doza, arata cifrele Institutului de Medicina al SUA. Dar cum iti dai seama ca aport tau de potasiu este sub limita normala? In continuare va prezentam cateva semne clare ale deficientei de potasiu.

Prea putine culori in farfurie

Daca farfuriile tale cu mancare sunt destul de simple din punct de vedere cromatic, asadar nu contin prea multe culori, inseamna ca alimentatia ta de zi cu zi este saraca in potasiu. Fructele si legumele, asadar alimente variat colororate, sunt cele mai bune surse de potasiu, iar o farfurie cat mai „colorata”, asadar cu fructe si legume variate, este echivalentul unei cantitati bune de potasiu.

Vesnic slabit si obosit

Daca te simti sleit de puteri si obosit pe o perioada mai lunga, desi nu ai niciun motiv plauzibil pentru aceasta stare, cel mai probabil suferi de o deficienta de potasiu. Fructele si legumele, surse bogate de potasiu, energizeaza organismul!

Tensiune arteriala ridicata

Supraponderabilitatea sau obezitatea, mostenirea genetica si/sau aportul ridicat de sare pot creste tensiunea arteriala. Insa si deficienta de potasiu este asociata cu niveluri ridicate ale tensiunii arteriale, explica David Mount, medic nefrolog. Potasiul este important pentru in influenteaza absorbtia sodiului. Multe persoane mananca prea sarat si prea putine fructe si legume, obicei alimentar care dezechilibreaza balanta tensiunii.

Crampe musculare, carcei

Daca ai frecvent crampe musculare si carcei la nivelul picioarelor, lipsa de potasiu poate fi de vina. Spre exemplu, sportivii care transpira foarte mult au astfel de probleme pentru ca, prin transpiratia excesiva, pierd electroliti, inclusiv potasiu. In astfel de cazuri se recomanda chiar suplimentele de potasiu.

Palpitatii cardiace

Cand nivelul potasiului scade la niveluri periculoase pot aparea simptome severe la nivel cardiac, cum ar fi palpitatiile. A apela la medic este esential in astfel de momente!

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *