Search for content, post, videos

Semne ale unui ficat bonav. Cele mai clare simptome

Semne, simptome, ficat bolnav

Un ficat bolnav poate face ca organismul sa aiba foarte mult de suferit. Tocmai de aceea este indicat sa stim care sunt cele mai clare simptome, avand in vedere ca ficatul, cel mai mare organ din corp, care cantareste in jur de 3,5 kilograme, indeplineste unele functii vitale. Mai mult, chiar daca bolile de ficat nu sunt foarte multe la numar, pot fi letale.

Functii vitale ale ficatului

Ficatul are rolul de a secreta bila pentru absorbtia graismilor, detoxifiaza organismul, eliminand toxinele din sange, asimilate din substante precum drogurile sau alcoolul.

Mai mult, filtreaza sangele curatandu-l de toxine, descompune substantele chimice nocive si metabolizeaza carbohidratii, grasimile, zaharurile si vitaminele pe care le inmagazineaza pentru functionarea optima a creierului.

Cum se imbolnaveste ficatul

Ficatul ajunge sa fie bolnav in primul rand din cauza obiceiurilor alimentare proaste si a consumui de alcool in exces. Astfel, principala cauza a imbolnavirii ficatului este mancatul in exces, in special de alimente grase sau bogate in zahar si consumul de alcool peste masura, acesta din urma putand sa duca la ciroza, boala mortala.

Semne ale unui ficat bonav. Cele mai clare simptome

Cresterea in greutate, balonarea, ceea ce inseamna o metabolizare foarte lenta a grasimilor.

Respiratie mirositoare si schimbarea mirosului intregului corp.

Prezenta starii de ameteala si a cearcanelor

Aparitia unor pete maro, mici, pe tot corpul si schimbarea culorii pielii

Indigestie, constipatie, hemoroizi, sindrom de colon iritabil

Aparitia rapida a vanatailor in caz de lovire.

<

3 comments

 • <cite itemprop="author">Cornel Gherasim</cite>

  Mai cititi va rog, glomerulul si capsula Bowman (care-l încapsuleaza) formeaza corpusculul renal (sau corpusculul Malpighi), iar acest corpuscul reprezinta începutul nefronului, componenta si unitatea primara de filtrare a nefronului.

  De altfel, de aici vine si numele de GFR dat testului capacitatii functiei renale (capacitatii de filtrare a rinichilor), Glomerular Filtration Rate (GFR).

  Cât priveste polemica ficat versus rinichi, o sa va dau un exemplu mai ingineresc, prin analogie cu motorul unei masini, ficatul fiind mai degraba echivalentul carburatorului, iar rinichii fiind echivalentul filtrului propriu-zis.

 • <cite itemprop="author">Roxana</cite>

  Multumesc pt.raspuns .Si eu sunt inginer, am profesat 42 de ani . Sincera sa fiu , am inteles mai bine analogia cu motorul unei masini. Am condus vreo 30 de ani si mi-au placut mai mult motoarele decat bucataria . Mi-am facut singura aproape toate reparatiile , in afara de setul motor . Si penele de cauciuc ! Acum nu mai pot decat sa ma urc in masina fiului meu , cu oarecare greutate . Ce sa-i faci ,..varsta ! O seara placuta si numai bine !

 • <cite itemprop="author">Cornel Gherasim</cite>

  Da, îmi pare bine de cunostinta, ca sa zic asa 🙂 Si eu sunt inginer constructor, 10 ani lucrati în Romania (pe la ecluzele de pe cele doua canale navigabile), plecat în Belgia în 1990 si în Canada (Montreal) din 1993, unde m-am reprofilat pe IT/CAD. Mai am 5 ani pâna la pensie si daca toate vor fi OK, s-ar putea sa ma întorc pe melagurile natale. Un weekend linistit si multa sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *