Search for content, post, videos

Sarutul, sursa de microbi si de placere

Orice apropiere fizica implica un schimb de microbi. Sarutul nu face exceptie. Specialistii sustin ca scopul stiintific al acestuia este chiar schimbul de microoganisme. Exista si inconveniente, precum boala sarutului, cunoscuta in termeni medicali ca mononucleoza infectioasa.

Mononucleoza infectioasa sau "boala sarutului"

Mononucleoza este o infectie produsa de virusul Epstein Barr (EBV), ce apartine familiei virusurilor herpetici.

Cea mai frecventa modalitate de transmitere a acestuia este sarutul, virusul regasindu-se in concentratii mari in saliva. Cu toate acestea, si folosirea in comun a tacamurilor, a paharelor, sau schimbul de suzete pot favoriza transmiterea EBV.

Mononucleoza infectioasa este mai frecventa la tinerii intre 15 si 35 de ani. Se apreciaza ca 10% din tineri sunt afectati de boala, virusul dezvoltandu-se mai degraba in organismele cu sistem imunitar slabit.

Starea de febra, oboseala, durerile de cap, musculare si marirea ganglionilor limfatici in zona gatului, in regiunea axiala si inghinala se numara printre simptomele mononucleozei infectioase.

Nu exista niciun tratament specific impotriva virusului Epstein Barr, in perioada bolii fiind recomandat repausul la pat, consumul ridicat de lichide, alimentatia usoara si bogata in vitamine, precum si o serie de medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru normalizarea temperaturii corpului.

Beneficiu pentru imunitate

Contractarea citomegalovirus de la barbati de catre femei se produce prin schimbul de saliva in timpul sarutului, a precizat medicul Colin  Hendrie. Cu cat femeia se saruta mai mult timp cu aceeasi persoana – de preferinta, peste sase luni, cu atat este mai probabil sa devina imuna la citomegalovirus daca ramane insarcinata.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *