Search for content, post, videos

Reguli de folosire a cremelor cu protectie solara

Nu e de gluma cu protectia solara! Este principala afirmatie a medicilor specialisti in dermatologie si in oncologie care se confrunta cu tot mai multe cazuri de cancer de piele cauzate de razele ultraviolete ale soarelui.

Specialistii americani citati de revista Prevention ne invata de ce aspecte trebuie sa tinem cont cand cumparam o crema cu protectie SPF. Ba mai mult de atat, unele recomandari ar trebui sa devina litera de lege daca dorim sa prevenim cat mai eficient problemele de sanatate survenite in urma expunerii neprotejate la soare.

Regula nr. 1

Atentie la ingrediente! Potrivit specialistului Nneka Leiba din cadrul Administratiei americane pentru Substante Medicamentoase si Produse Alimentare (FDA), unele ingrediente din compozitia cremelor de protectie solara sunt periculoase pentru piele. Printre acestea se numara oxibenzonul, substanta chimica ce tulbura secretiile hormonale firesti ale organismul, afectand tiroida si sistemul reproducator. Totodata, trebuie sa evitam cremele cu SPF care contin si substante destinate indepartarii insectelor. Potrivit specialistului FDA, spray-urile sau cremele special concepute pentru alungarea insectelor trebuie folosite cel mult o data pe zi, in timp ce lotiunile cu protectie solara trebuie reaplicate o data la doua ore, daca nu intram in apa, sau dupa fiecare iesire din apa.

Regula nr. 2

Asigurati-va ca lotiunea aleasa care filtru de protectie si impotriva razelor UVB, care cauzeaza arsurile la nivelul pielii, cat si impotriva razelor UVA, care favorizeaza aparitia cancerului la piele.

Regula nr. 3

Optati pentru creme cu protectie ridicata SPF, nu pentru spray-uri sau pudre. Principalul motiv este ca, inevitabil, cu fiecare aplicare a spray-ului sau a pudrei, inhalam substantele din acestea. Chit ca iti protejeaza piele daca sunt folosite corect, iti pot afecta plamanii. Acest risc nu exista si in cazul cremelor care se intind cu mana direct pe piele.

Regula nr. 4

Machiajul nu protejeaza tenul in fata razelor ultraviolete ale soarelor. Chiar daca fondul de ten are factor de protectie 15, nu este suficient. Pe langa faptul ca este o valoare relativ mica de SPF, nu reaplici fondul de ten pe fata o data la doua ore ca sa poti afirma ca te protejeaza impotriva razelor UV. Din acest motiv, cel mai indicat este sa folosesti cremele cu SPF de cel putin 20.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *