Pot antioxidantii preveni sau chiar incetini cresterea si expansiunea celulelor cancerigene? Unii sunt de parere ca da, altii ca nu. Adevarul este insa ca acesti antioxidanti sunt niste mici superrazboinici care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi – molecule care pot ataca alte celule, afecta tesuturile si in timp, conducand la cancer.
Iata scurta trecere in revista atat a ceea ce sunt antioxidantii si a felului in care acestia actioneaza cat si care sunt alimentele bogate in antioxidanti pe care trebuie sa le consumam pentru a fi siguri ca am incercat toate metodele de preventie si ca ne putem mentine sanatosi pe parcursul vietii.
Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele fata de distrugerile cauzate de moleculele instabile cunoscute si sub numele de radicali liberi. Aceste distrugeri pot in timp conduce la cancer. Dintre cei mai cunoscuti antioxidanti putem aminti betacarotenul, licopenul, vitaminele C, E si A.
Cum pot antioxidantii preveni cancerul?
Antioxidantii interactioneaza direct cu radicalii liberi stabilizandu-i, acestia fiind produsi naturali ai proceselor de la nivelul celulelor. Expunerea la diversi factori din mediul inconjurator precum fumatul sau iradierea poate genera de asemenea producerea de radicali liberi. Cea mai cunoscuta forma insa de radical liber este oxigenul. Cum actioneaza acesti radicali? Incercand sa fure electroni din alte molecule, cauzand astfel deteriorarea ADN-ului. In timp, astfel de distrugeri pot deveni ireversibile si astfel pot conduce la o serie de afectiuni printre care si cea mai grava, cancerul. Antioxidantii neutralizeaza la nivel de electroni radicalii liberi, impiedicandu-i astfel sa fure electroni de la alte molecule si sa destabilizeze celulele.
Ce alimente contin antioxidanti?
Antioxidanti gasim din abundenta in fructe si legume, nuci, alune si alte seminte, unele carnuri, pui si peste. Iata o lista cu cei mai comuni antioxidanti si sursele din care ii putem lua:
– Beta-carotenul poate fi luat din multe fructe si legume portocalii inclusiv din cartofii dulci, morcovi, pepeni galbeni, mango, caise, dovleac si bostani. Sunt si cateva legume cu frunze verzi care contin beta-caroten. Cele mai importante dintre acestea sunt bineinteles varza, spanacul si napii.
– Luteina, cunoscuta mai ales pentru capacitatea sa de a mentine sanatatea ochilor, poate fi gasita in legumele cu frunze verzi precum spanacul, napii si varza.
– Licopenul este un puternic antioxidant pe care il gasim in tomate, pepenele verde, caise, grapefruitele roz, portocalele rosii, papaia, guava si alte fructe si legume. Potrivit statisticilor, oamenii isi iau peste 85% din necesarul de licopen din rosii si produse pe baza de tomate.
– Vitamina A poate fi gasita in trei forme principale: vitamina A1, vitamina A2 si vitamina A3. Mancaruri bogate in vitamina A sunt ficatul cartofii dulci, morcovii, laptele, ouale si branza de tip mozzarella.
– Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, poate fi gasita in mai toate tipurile de fructe si legume dar si in cereale, carne de vita, carne de pui si carne de peste.
– Vitamina E poate fi gasita in migdale, in uleiurile de porumb si soia, in fructele de mango, nuci si broccoli.