Search for content, post, videos

Sucurile cresc riscul de cancer uterin? Vezi reactia ANBR

Bauturile racoritoare indulcite, fie carbogazoase, fie necarbogazoase, sunt deja asociate riscului de obezitate, de cel al aparitiei diabetului si al afectiunilor cardio-vasculare, dar mai nou oamenii de stiinta au descoperit ca ele pot creste si riscul de a dezvolta cancer uterin.

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat femeile sunt mai predispuse sa dezvolte cancer endometrial, endometrul fiind acea mucoasa care captuseste practic intreaga parte interioara a uterului. Riscul creste si mai mult daca exista si consum de bauturi racoritoare indulcite. Si tineti cont! Orice bautura racoritoare, chiar si „light” sau cu eticheta „zero sugar”, contine o forma de indulcitor! Deci riscul vizeaza orice forma de bautura racoritoare.

Oamenii de stiinta au descoperit recent ca riscul de a dezvolta cancer endometrial creste semnificativ la femeile care beau bauturi racoritoare indulcite. De altfel, in cazurile in care reprezentantele sexului frumos obisnuiesc sa se delecteze zilnic cu o astfel de bautura, ajungand pana la 60 de „gustari” pe saptamana, riscul de a face cancer endometrial creste cu pana la 78%.

Mai mult, un stil de viata sanatos nu scade acest risc atata timp cat exista consumul de bauturi racoritoare. Cu alte cuvinte, faptul ca o femeie mananca echilibrat, sanatos si face exercitii fizice nu diminueaza riscul de a dezvolta cancer endometrial atata timp cat ea bea sucuri.

Cancerul endometrial este al patrulea tip de cancer in randul celor mai frecvente forma ale bolii care afecteaza femeile. Alte studii au demonstrat ca acest tip de cancer este asociat cu niveluri crescute de estrogen in organismul femeii, acest hormon feminin fiind secretat mai mult, spre exemplu, de organism atunci cand exista o masa de grasima peste cea normala (asadar la femeile supraponderale si obeze), dar fiind si introdus voluntar in organism in cadrul terapiilor hormonale pentru tratarea menopauzei.

In urma acestor informatii, ANBR (Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare) a emis un comunicat oficial, redat integral mai jos!

 

Declarația Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare,

cu privire la studiul potrivit căruia sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de îmbolnăvire de cancer uterin publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

 

 

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

 

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

 

Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai  târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.

 

 

###

 

 

Despre studiu:

  • Concluziile acestui studiu nu stabileasc o legătura de cauzalitate, ci mai degrabă arată o asociere. Este foarte important de reținut faptul că a demonstra o asociere nu este același lucru cu stabilirea unei legături de cauzalitate.
  • Mai multe studii publicate nu au arătat nici o asociere între riscul de cancer uterin și consumul de zahăr. Unul dintre acestea a fost un studiu prospectiv publicat în 2011 în aceeași revistă (Friberg et al) și care nu a arătat nici o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de cancer uterin.
  • Printre subiecți, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este foarte variabil, între 1,7-60,5 porții, fără a se face corelația diferențiat, pe categorii de consum, ceea ce nu dă precizie rezultatelor, care sunt vagi.

 

Despre cancerul uterin:

  • Datele Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii arată că acest tip de cancer afectează în primul rând femeile aflate la menopauză, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani la momentul diagnosticului. Factorii de risc cunoscuți includ obezitatea, o dietă bogată în grăsimi, factori reproductivi cum ar fi menarha precoce și menopauza tardivă, și utilizarea de estrogeni post-menopauză.
  • Există numeroși factori care au fost asociați cu un risc scăzut de cancer uterin – printre aceștia numărându-se dieta săracă în grăsimi, dieta bogată în alimente vegetale, consumul de produse din soia și utilizarea de contraceptive orale combinate pentru cel puțin un an – pe care autorii nu au reușit să îi ia în considerare în acest studiu.
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *