Search for content, post, videos

Otita la copii. Ce este, cum se manifesta si tratament

Otita la copii este una dintre cele mai intalnite boli la cei mici, fiind o afectiune destul de dureroasa si care netratata ar putea avea consecinte grave. Tratamentul pentru otita trebuie aplicat imediat ce boala este depistata pentru a diminua riscul ca aceasta boala sa afecteze si alte organe, in afara de ureche.

Cauzele otitei

Otita se produce din cauza unei functionari deficitare a canalului de eliminare de secretii din interiorul urechii, numit Trompa lui Eustachio. Secretiile naturale care ar trebui eliminate prin canalul mai sus mentionat se formeaza in spatiul din spatele timpanului, situat in urechea medie, care inchide sistemul auditiv si este gol in interior.

Astfel, potrivit studiilor medicale, otita apare mai des la copii din cauza ca Trompa lui Eustachio nu este maturizata complet si secretiile nu sunt eliminate bine. Astfel, se acumuleaza bacterii care provoaca infectia, denumita in termeni medicali Otita Medie.

Otita medie afecteaza in mod direct unul din sase copii cu varsta de pana la un an. Dupa aceasta varsta, odata cu dezvoltarea completa a organismului, incidenta bolii scade.

Pe langa forma mica si subdezvoltata a Trompei lui Eustache, exista si alte cauze care pot provoca otita. Dintre acestea, cele mai des intalnite sunt prezenta vegetatiilor adenoide (asa-zisii polipi), distrofia, imunodeficientele, alergia si sinuzita.

Totodata, studiile medicale arata ca exista si o predispozitie de contactare a acestei boli in functie de sex. Astfel, baieteii sunt mai predispusi sa faca otita.

Simptome

Din cauza faptului ca otita medie apare cel mai frecvent inaintea varstei de un an, este greu sa depistati aceasta boala. De aceea sunt indicate controale periodice la ORL, pentru ca in urma acestora boala sa fie depistata si tratata din timp.

Cu toate acestea, si copilul va poate da anumite semnte. Puteti gasi urme ale infectiei pe pernuta lui sau cel mic va plange si se va tine de ureche, semn ca il doare foarte tare. Totodata, sugarii devin agitati, tipa fara motiv, adorm greu, refuza alimentatia si au scaune diareice si fac febra.

La copiii de peste sase luni, semnele sunt simple. In primul rand apare febra iar micutul dumneavoastra va da de inteles deja cand o parte a corpului il deranjeaza. Un alt semn de luat in calcul in ambele cazuri cu privire la aparitia otitei este pierderea echilibrului.

Tratament

Tratamentul de baza pentru otita este Antibioticul. Insa, durata de administrare si tipul de antibiotic pe care il veti folosi trebuie prescrise de medic. Daca ii administrati copiluli antibioticul gresit, este posibil ca organismul lui sa deprinda o toleranta fata de antibiotice si astfel acestea nu isi vor mai face efectul. Pentru calmarea durerilor si a febrei copilului ii va fi prescris Paracetamol, in functie de greutatea sau varsta sa.

Boli cauzate de otita

In cazul in care otita nu este depistata la timp si nu este tratata, poate duce la agravarea starii de sanatate a celui mic si astfel la unele boli foarte grave. Din cauza infectiei din cutia craniana poate fi afectat inclusiv creierul iar daca acest lucru se intampla la varste fragede poate avea repercursiuni pe viata sau poate fi fatal.

In concluzie, otita medie netratata poate cauza hipoacuzie si chiar surditate, meningite, abcese cerebrale si septicemii.

 

 

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *