Search for content, post, videos

Odihna la pat in timpul sarcinii poate face mai mult rau decat bine

Odihna la pat – iata cel mai des sfat oferit femeilor gravide, atat de mamele „veterane” care au trecut deja prin sarcina, cat si de medici.

Insa un studiu recent arata ca odihna la pat expune femeia gravida si sarcina unui risc major.

 

Daca pana acum, potrivit medicinii traditionale, odihna la pat era considerat un bun mijloc de prevenire a nasterilor premature, un studiu publicat in ultimul numar al revistei de specialitate „Obstetrics & Gynecology” din SUA arata exact contrariul.

 

Desi odihna la pat era recomandata oricarei femei gravide, mai marii comunitatii medicilor de obstetrica si ginecologie erau constienti ca nu exista nicio dovada potrivit careia a sta intins in pat pe perioade lungi ar fi benefic mamei si fatului.

 

Un grup de specialisti de la Universitatea din Carolina de Nord (SUA) a decis sa testeze pe 646 de femei insarcinate daca recomandarea odihnei la pat previne sau nu nasterea prematura. Oamenii de stiinta au cooptat voluntare care aveau sarcini normale, fara risc de complicatii care ar fi impus obligativitatea eliminarii oricarui efort fizic. Acestia au impartit grupul de studiu in doua. Unui grup de voluntare insarcinate i-a fost recomandat sa-si desfasoare activitatea zilnica dupa cum doreste, odihnindu-se doar atunci cand simte nevoia. Celuilaltui grup i s-au impus restrictii precum incetarea oricarei activitati de natura sexuala, sistare acelor activitati la munca ce necesita efort si, in unele cazuri, chiar intrarea anticipata in concediu prenatal sau de odihna.

 

Per total, aproximativ 40% din cele 646 de femei insarcinate au avut de respectat diverse forme de restrictii in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

 

Dupa ajungerea la termen a tuturor sarcinilor si nasterea bebelusilor, oamenii de stiinta au analizat datele pentru a vedea legatura intre odihna si nasterea prematura.

 

Concluziile au fost o surpriza: aproximativ 37% din femeile care au respectat restrictiile in ceea ce priveste activitatile zilnice au nascut prematur, comparativ cu doar 17% din cele care s-au odihnit doar atunci cand au simtit nevoia.

 

„Cifrele arata ca odihna la pat nu previne nasterea prematura”, a atras atentia medicul specialist Catherine Spong, de la Institutul National pentru Sanatate din SUA. Mai mult de atat, rezultatele cercetarii ridica semne de intrebare asupra modului in care influenteaza odihna impusa, excesiva, sarcina si nasterea.

 

Oamenii de stiinta sustin ca cercetarea arata ca odihna impusa creste nivelul de stres si de agitatie, fapt ce favorizeaza nasterea prematura si o dimensiune mai mica a bebelusilor, in momentul venirii pe lume, decat normal.

 

Pe langa acestea, in cazul mamei, odihna la pat creste riscul de aparitie a cheagurilor de sange, duce la scaderea masei musculare si are efecte negative asupra starii de sanatate a oaselor.

 

In urma studiului, Colegiul Obtetricienilor si Ginecologilor din SUA a anuntat ca odihna la pat nu ar trebui sa fie „o recomandare de rutina” oferita tuturor femeilor insarcinate si – cu atat mai putin – nu in scopul prevenirii nasterilor premature.

 

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *