Search for content, post, videos

Obiceiuri specifice persoanelor nefericite cronic. Le ai si tu? Daca da, e nevoie de o mare schimbare

Fiecare resimte fericirea si/sau nefericirea in mod propriu. Exista insa anumite trasaturi sau obiceiuri care se gasesc la toate persoanele nefericite cronic, care-i diferentiaza de cele care-si acorda, totusi, sanse de fericire.

40% din capacitatea/sansa noastra la fericire se afla sub controlul nostru, asadar in masura de 40% ne putem influenta sansa la fericire. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea din California (SUA), rezultatele studiului fiind publicate in revista de specialitate „Psychology Today”. Insa nu doar acest studiu spune ca oamenii au capacitatea de a-si schimba sansa la fericire, ci mai toti psihologii si terapeutii, dar si acele persoane care au reusit sa-si schimbe in bine viata.

Insa ce diferentiaza oamenii intre ei din perspectiva sanselor la fericire? Dincolo de situatiile date in viata, care nu depind in mod obligatoriu de ce face un om, anumite trasaturi de caracter care formeaza obiceiuri proaste predispun un om la nefericire si chiar il pot transforma intr-un nefericit cronic.

1. Considera ca „viata este, oricum, grea”

Si persoanele implinite cunosc greutatile vietii, mai mari sau mai mici in unele cazuri, dar deopotriva de tulburatoare, nu doar persoanele nefericite. Diferenta o face, insa, atitudinea: in timp ce persoanele optimiste din fire iau greutatile in viata cu un soi de curiozitate si provocare, persoanele nefericite cronic se victimizeaza imediat ce li se iveste o problema. Asadar, mare diferenta consta intre atitudinea „Lasa ca-i fac eu fata!” si atitudinea „De ce mie?! De ce mereu mie?! Ma urmareste ghinionul peste tot!”

2. Considera ca oamenii nu sunt de incredere

Fiecare padure isi are uscaciunile ei, asta e clar. Si oamenii optimisti, cu sanse mari de fericire, iau anumite persoane cu rezerve atunci cand sesizeaza atitudini sau comportamente suspicioase. Oamenii nefericiti cronic considera ca nimeni nu este de incredere, ca toate persoanele au agende ascunse, ca urmaresc ceva, ca nimic nu este gratis. Din pacate, aceasta atitudinea ii face pe oamenii nefericiti cronic sa traiasca in cercuri inchise si ii priveaza de la experiente unice si imbucuratoare in viata.

3. Se concentreaza pe ce e rau in lume si uita ce e bun

Nu exista argumente pentru a desfiinta ideea ca exista mult rau in lume, insa oamenii nefericiti cronic au uitat in totalitate ce e bun. Au inchis ochii in fata oricarei mici bucurii care incanta sufletul unei persoane optimiste. Din acest punct de vedere, oamenii nefericiti cronic se vad de la mare distanta: se plang in mod constanta si raspund la orice afirmatie care prezinta o chestiune pozitiva cu „Da, dar…”.

4. Se compara mereu cu altii si sunt invidiosi

Oamenii nefericiti cronic considera ca altii le-au furat norocul, motiv pentru care ei nu au parte de evenimente pozitive in vietile lor. Aceasta atitudine nu doar ca-i inraieste, ci ii face si invidiosi pe reusitele celorlalti.

5. Sunt obsedati de control

Exista o granita fina intre a avea control asupra propriei vieti si a fi disperat daca nu-ti iese treaba asa cum ai vrut tu. Oamenii optimisti, cu sanse mari de fericire, se simt multumiti chiar si atunci cand nu le ies calculele perfect din simplul motiv ca stiu ca au facut tot ce au putut, iar ce a mers prost nu a putut fi controlat in niciun fel de ei. Insa oamenii nefericiti cronic se vor umple cu resentimente, furie si multi nervi cand descopera ca ceva (orice) le-a scapat de sub control sau risca sa le scapa de sub control.

6. Se uita spre viitor cu ingrijorare si teama

Nimeni nu poate sti ce-i rezerva viitorul, insa a te umple cu ganduri negre, cu temeri si cu griji cand te gandesti la propriul viitor face din tine un om nefericit. Persoanele optimiste au o doza rezonabila de iluzii care le permite sa viseze cu ochii deschisi cand se gandesc la viitor, dar care le mentine si cu picioarele pe pamant.

7. Conversatiile lor sunt pline de barfe si de plangeri

Daca luati doua persoane optimiste si doua nefericite cronic si le ascultati conversatiile veti constatat urmatoarele: in timp ce oamenii optimisti adopta un ton optimist in conversatie, indiferent despre ce vorbesc, oamenii nefericiti cronic nu vor face altceva decat sa se planga de situatia de fapt din vietile lor, de trecutul si de viitor lor, si sa barfeasca mai toate persoanele din jurul lor.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *