De cele mai multe ori ni se intampla sa ne trezim mai obositi dupa ce luam masa, corpul nostru este lipsit de vitalitate si starea de somnolenta persista.
Specialistii sustin ca daca starea de oboseala dispare dupa o jumatate de ora de la servirea mesei, nu avem motive de ingrijorare, deoarece mancarea are nevoie de timp pentru a fi procesata. Insa, daca schimbarea nu se produce in acest timp, exista o problema.
Cum sa mancam corect
Ni se intampla sa fim obositi dupa ce mancam deoarece nu alegem alimentatoa corecta. Pe langa cantitate, organismul nostru are nevoie si de calitate. In cazul in care nu consumam alimente bogate in vitamine si minerale, este normal sa nu avem de unde sa producem energie.
Mancarea grasa este greoaie iar digerarea ei dureaza mult. Este indicat ca o masa obisnuita sa contina atat proteine, lipide si glucide, insa fiecare in cantitati corespunzatoare, moderate.
Dulcurile sunt si ele o sursa de energie insa nu este indicat sa le consumam in cantitati mari deoarece ne strica dantura, provoaca ingrasare, deteriorarea parului si a pielii.
Oboseala aparuta dupa masa, care nu trece in primele 30 de minute, este un semn clar ca trenuie sa ne schimbam dieta si, eventual, sa apelam la un nutritionist.
Pentru a evita aceasta oboseala este important sa nu consumam grasimi. Acestea se digera greu, iar procesul poate dura chiar si pana la opt ore.
Nici energizantele nu sunt recomandate, efectul este de scurta durata si sunt extrem de nocive pentru organism.
Singura solutie pentru a evita aceasta oboseala este sa mancam sanatos, sa nu consumam mancare grasa in exces si sa inlocuim dulciurile cu fructele.