Search for content, post, videos

De ce se spune ca merele ar fi mai nocive danturii decat sucurile carbogazoase

Un mar pe zi tine doctorul departe. Afirmatie este valabila pentru majoritatea medicilor specialisti, dar nu si in cazul stomatologilor.

Cercetatorii Institutului Dentar din Londra, au descoperit ca marul iti afecteaza dintii pana la de patru ori mai mult decat daca ai consuma o bautura carbogazoasa.

Eroziunea danturii este mai mare cand mananci un mar sau bei un pahar de vin, decat atunci cand consumi sucuri acidulate, sustin oamenii de stiinta din Regatul Unit.

Nu tine numai de ce mancam, ci si de cum mancam, a atrat atentia profesorul David Bartlett, seful departamentului de prostodontie al Institutului Dentar din cadrul Kings College, din capitala britanica.

El a coordonat o echipa de cercetatori care a analizat cum sunt afectati dintii in timpul mesei. 

Medicii spun, pe buna dreptate, ca a manca mere este bine, dar daca le mananci lent aciditatea ridicata a acestora iti va afecta dantura. Bauturile asociate frecvent cu eroziunea dentara, precum cola, nu au prezentat insa un astfel de risc, a declarat Bartlett.

Cercetarea a urmarit uzura dentara si regimul alimentar a peste o mie de persoane, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Oamenii de stiinta au cautat semne de erodare in smaltul de doi milimetri al dintelui, precum si in dentina, pe care le-au corelat cu regimul alimentar al fiecarui subiect.

Specialistii au descoperit ca persoanele care mancau mere au de 3,7 ori mai multe sanse sa aiba dentina afectata, in timp ce consumatorii de bauturi carbogazoase nu prezinta asemenea riscuri. Unele mere contin pana la patru lingurite de zahar care contribuie la cresterea nivelului de aciditate in gura de poate duce la eroziune dentara.

Fructele pot fi acide si au, bineinteles, un continut ridicat de zahar. Dar asta nu inseamna ca descurajam consumul de fructe sau cel al sucurilor de fructe, a precizat doctorul Glenys Jones, nutritionist in cadrul Consiliul de Cercetare Medicala pentru Nutritie Umana.

Pentru a preveni eroziunea dintilor cauzata de mere, spre exemplu, medicii recomanda ca, impreuna cu fructul, consumatorul sa bea si un pahar de lapte sau sa manance o bucata de branza, pentru continutul lor de calciu care fortifica dantura.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *