Oamenilor care simt ca le este foame chiar si dupa ce au luat masa le-a fost gasita explicatie stiintifica la aceasta stare total nebinevenita, care duce mai mereu la obezitate.
Persoanele care au doua copii a unei gene modificate, a unei variatii genetice, sunt de doua ori mai predispusi sa li se faca foame dupa ce au mancat, spune profesorul doctor Rachel Batterham, de la University College London. Mai mult, una din sase persoane are FTO, adica cele doua copii ale genei modificate, care da senzatia de foame chiar si dupa masa. Profesorul Batterham si o echipa de cercetatori americani au descoperit ca aceasta caracteristica genetica poate fi de vina pentru cazurile de copii obezi sau pentru situatiile acelor oameni care au fost grasi, pur si simplu, toata viata, in ciuda tuturor eforturilor de slabire.
Potrivit descoperirilor oamenilor de stiinta, FTO este cel mai intalnit factor genetic care favorizeaza supraponderabilitatea si obezitatea. In opinia profesorului Batterham, un miliard de oameni de pe glob au cele doua copii ale genei modificate si asociate cu obezitatea, cu alte cuvinte, ori risca sa devina obezi, ori sunt deja obezi.
Prezenta FTO in codul genetic al unei persoane este esential in mentinerea greutatii corporale, pentru ca aceasta dubla variatie genetica face ca corpul sa secrete grelina, supranumita “hormonul foamei”, chiar si dupa terminarea mesei. In mod normal, acest hormon este secretat in cantitati semnificative o data la cateva ore, in functie de cum si-a consumat organismul resursele primite la masa precendenta.
Mai mult, metabolismul unei persoane este influentat de la 40% pana chiar la 70% de factorii genetici, asadar de genele mostenite. Cu alte cuvinte, modul in care functioneaza metabolismul nostru este predefinit in proportie de 40% pana la 70%.
In prezent, nici in strainatate nu exista analize medicale pentru testarea prezentei FTO in organism. Singurul mod de a contracara riscul de obezitate si chiar de a scapa de kilogramele in plus este urmarea unei diete bogate in proteine si a unui program de exercitii aerobice. Cel putin asa sustine profesorul Batterham, care citeaza studii anterioare si atrage atentia ca, in cazul contracararii FTO, sunt necesare mai multe cercetari amanuntite.
Cred ca asa este.Am 2 nepoti obezi,mama lor este bulimica iar fratele ei mananca disperat tot timpul.Toti sunt supraponderali,dar au exact aceleasi obiceiuri alimentare defectuoase,fiind crescuti de aceeasi femeie iresponsabila,toti.O casnica obsedata sa faca mancare multa,grea,scazuta la cuptor si multe dulciuri insiropate si concentrate,oferite ZILNIC celor din casa,saracii.In plus de asta,pe langa factorul genetic au si aceasta ciudata foame continua,care ii face sa manance tot timpul,fara a avea aparitia satietatii,cum o avem noi toti oamenii normali.Deci ei ar manca incontinuu,tot timpul.Este ca o boala,din cate observ eu…Pacat pt simplul fapt ca nu au ambitie si nici autocontrol..Deci totul este ereditar si obiceiurile alimentare se mostenesc si probabil le vor transmite ei ei mai departe..