Search for content, post, videos

Iarna si bolile de sezon

   Brrr… ce frig e! A venit iarna, si odata cu ea s-au înmultit si problemele noastre. Guturai, viroze, gripa… nici nu mai stim cum sa ne ferim. Cum sanatatea este unul dintre cele mai importante lucruri, m-am hotarat sa trec pe la doctor, în speranta ca voi afla ce si cum. Asa ca mi-am luat inima în dinti, si pachetul de batistute si am pornit la drum. Iata ce am aflat: Cele mai întalnite boli ale sezonului par a fi infectiile si virozele respiratorii si ale aparatului uro-genital. Am sa încep cu cea mai întalnita problema de sezon, si anume guturaiul.

   GUTURAIUL

   Dupa cum probabil stiti deja, guturaiul se manifesta ca o inflamatie a mucoasei foselor nazale, pe care de cele mai multe ori o asociem cu raceala sau gripa. Într-adevar, poate fi un prim simptom al gripei, dar nu trebuie asociat cu aceasta. De altfel, guturaiul apare ca simptom pentru majoritatea bolilor de sezon. Se manifesta printr-o secretie nazala abundenta, la început apoasa dar care poate evolua devenind purulenta. Se poate complica cu o sinuzita, dar în mod obisnuit dispare în 5-7 zile.

De prevenit, nu prea avem cum, atata timp cat nu putem trage soarele mai aproape de noi. Totusi, este de preferat sa evitam sa dormim în camere ude si racoroase si sa ne îmbracam cat mai adecvat temperaturilor scazute. Da, asta înseamna ca s-a încheiat sezonul bluzitelor scurte.

   Cum ne aparam?

   Ei bine, cea mai buna solutie este sa dam fuga imediat la medic. Pana atunci însa, cel mai bine este sa ne asezam linistiti la caldurica, sa consumam multe lichide, mai ales ceaiuri si, bineînteles, binecunoscutele infuzii de tei si musetel. Cum vitamina C este foarte importanta, încercati sa consumati cat mai multe alimente bogate în aceasta.

   GRIPA

   Strans legata de guturai, pentru ca de cele mai multe ori au aceleasi simptome, este gripa. Daca pana acuma nu ati reusit, nu ati avut timp sau pur si simplu nu v-a interesat sa faceti vaccinul antigripal, va trebui sa fiti foarte atenti la modul în care evolueaza raceala, în caz ca ati contactat-o. Pentru ca este foarte transmisibil, este foarte greu sa evitam aceasta boala. Nu va descumpaniti însa, pentru ca simptomele ei pot fi detectate din timp iar o vizita la medic, va pune ordine imediat în starea noastra de sanatate.

Gripa este o boala destul de comuna si, în formele ei cele mai simple, combinata cu tratamentul corespunzator, ne vom pune pe picioare în cateva zile. De obicei, gripa are un debut acut, dupa o perioada de incubatie de 1-3 zile, care se poate prelungi pana la 5-8 zile. Severitatea afectiunii depinde de mai multi factori influentati de starea de sanatate anterioara sau varsta. În functie de factorii implicati, bolnavul poate sa dezvolte una din cele 4 forme de gripa: usoara, medie, severa sau maligna.

Informeaza-te si despre diferitele tipurile de gripa pentru a le putea depista din timp.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *