Search for content, post, videos

Fibrele alimentare: aportul optim si alimentele bogate in fibre

O buna functionare a tractului digestiv este strans legata de un consum optim de alimente bogate in fibre.

 

Practic, fibrele sunt componente alimentare regasite mai ales in produse de origine vegetala, cum ar fi cereale, fructe si legume. Fibrele sunt fie insolubile, care contribuie la buna functionare a colonului, fie solubile care au rol hipolipemiant (scad absorbtia grasimilor alimentare si blocheaza sinteza colesterolului in ficat) sau hipoglucidic (scad absorbtia glucidelor, generand mai repede senzatia de satietate).

 

Aportul optim de fibre

Asadar, fibrele ar trebui sa fie nelipsite din alimentatia zilnic, medicii specialisti recomandand cel putin 13 grame de fibre la un aport de 1.000 de calorii. Asadar, un regim alimentar de 1.500 de calorii pe zi ar trebui sa contina aproximativ 20 de grame de fibre. Insa de unde ne luam aceste fibre esentiale? In continuare, va prezentam cele mai bune surse de fibre!

Anghinare – 10,3 grame de fibre intr-o anghinare de marime medie

Fasole neagra – 7,5 grame de fibre in 130 de grame

Zmeura – 4 grame de fibre in 130 de grame

Orz perlat – 6 grame de fibre in 260 de grame de orz perlat fiert

Fistic – 3,2 grame de fibre in 50-60 de grame (acesta ar trebui sa fie consumul maxim de fistic pe o singura zi)

Pere – 5,5 grame de fibre intr-o para de marime medie

Naut – 6,3 grame de fibre in 130 de grame de naut (il putem consuma si copt la cuptor, presarat cu putina sare)

Mure – 3,8 grame de fibre in 130 de grame de mure

Avocado – 6,7 grame intr-o jumatate de fruct de avocado

Linte – 7,5 grame de fibre in 130 de grame de linte fiarta

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *