Search for content, post, videos

Esti fumatoare? Ai pana la 40% mai putine sanse sa ramai gravida!

Sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40% pentru femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi.

Femeile care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi si care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro au sanse de succes de doar 15%, fata de cele nefumatoare, cu sanse de 23%, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului National pentru Renuntare la Fumat.

Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, adica sunt la varsta fertila.

Totodata, unul din patru decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii.

Organismul femeilor este mai afectat decat cel al barbatilor de expunerea la nicotina, iar capacitatea femeilor de a procrea este in topul functiilor afectate negativ. Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat este responsabila de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare.

Fumatoarele care ajung la 20 de tigari pe zi, cu cel putin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotriva amenoree secundara si instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumeaza vor ramane insarcinate mai greu.

Motivul este acela ca pe langa afectarea vasculara, care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10-40% , a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat, citata in comunicat.

Pentru o fumatoare, dorinta de a ramane insarcinata poate insemna mai multa asteptare. Un studiu realizat in Danemarca si care a implicat 11.000 de femei a demonstrat ca femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi aveau de 1,8 ori mai multe sanse sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *