Search for content, post, videos

Dormi prea putine ore pe noapte? Afla la ce riscuri esti expus

Profesorii de la Universitatea Harvard au atras atentia asupra pericolelor la care sunt expusi oamenii care nu dorm suficient noaptea, mai exact – cel putin opt ore.

Ei au pus laolalta si au analizat mai multe cercetari privind efectele privarii de somn asupra organismului uman.

Iata riscurile care vin la pachet cu un numar prea mic de ore dormite pe noapte

Infectii virale

Un studiu publicat in „Archives of Internal Medicine” din SUA a descris legatura dintre numarul de ore de somn si riscul de infectare virala. Timp de doua saptamani, o echipa de cercetatori a monitorizat in timpul noptii 153 de barbati si de femei, pentru a consemna numarul de ore dormite.

Ulterior, pusi sub carantina, participantii la cercetare au fost expusi virusului care cauzeaza gripa. La finalul experimentului, oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care dormeau mai putin de sapte ore pe noapte aveausanse de trei ori mai mari sa se imbolnaveasca, fata de cei care dormeau cel putin opt ore.

Kilograme in plus

Revista de specialitate „Obesity” a publicat un articol pentru care au fost analizate 36 de studii internationale despre legatura dintre somn si greutatea corporala. Mai ales in cazul copiilor, numarul prea mic de ore de somn dezechilibreaza hormonii care controleaza pofta de mancare si foamea.

Pe termen lung, oboseala adunata in timp si nevoia de a manca generata de instabilitatea hormonala duce la cresteri in greutate, de la supraponderabilitate pana la obezitate.

Diabet

Un raport publicat in jurnalul de specialitate „Diabetes Care” a dezvaluit o crestere semnificativa a riscului de diabet zaharat de tip II la persoanele care sufera de insomnie. Daca aceasta tulburare a somnului se intinde pe o perioada mai mare de un an, iar numarul de ore dormite pe noapte este mai mic de cinci,sansele de a dezvolta diabet de tip II sunt de trei ori mai mari.

Acelasi risc nu este prezent si la persoanele care dorm, in medie, sase ore pe noapte. Lipsa somnul provoaca dezechilibre hormonale ce duc atat la probleme de greutate, cat si la diabet.

Hipertensiune arteriala

Aceeasi cercetare in care a fost analizata legatura dintre privarea de somn si diabet a indicat si cazuri mai dese de tensiune arteriala crescuta in randul celor care dorm prea putin.

In revista de specialitate „Sleep”, oamenii de stiinta au avertizat ca riscul de hipertensiune este de 3,5 ori mai marein randul celor care dorm sub sase ore pe noapte, comparativ cu cei care depasesc aceasta cifra.

Boli de inima

Mai multe studii analizate de cercetatorii de la Universitatea „Harvard” au indicat ca si privarea de somn pe termen scurt creste riscul de afectiune cardiovasculare. Acestea survin pe fondul nivelului ridicat al colesterolului si al trigliceridelor din sange, precum si din cauza hipertensiunii arteriale.

O cercetare amanuntita a fost efectuata pe 98.000 de japonezi, femei si barbati cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, pe o perioada de 14 ani. In urma analizei datelor obtinute, oamenii de stiinta au constatat ca o diferenta trei ore (de la sapte ore la doar patru de somn) creste riscul cardiovascular de aproximativ doua ori.

Pe langa numarul de ore dormite conteaza si calitatea somnului. Cei care sufera de apnee (o afectiune a aparatului respirator care se manifesta prin pauze respiratorii repetate si frecvente in timpul somnului, n.r.) prezinta, la randul lor, risc crescut de aparitie a bolilor de inima.

Un studiu efectuat de organizatia americana „Wisconsin Sleep Cohort” a aratat ca suferinzii de apnee au de trei ori mai multe sanse sa moara in termen de 18 ani de la ultimele episoade de pauze respiratorii decat cei care nu au fost marcati de aceasta afectiune.

Tulburari psihice

O analiza efectuata pe o mie de persoane cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani, care au raportat episoade de insomnie, arata ca acestia sunt expusi riscului de depresie severa de patru ori mai mult decat cei care au un somn linistit.

Pe langa depresie, insomnia sau prea multe ore pierdute pe noapte duc la stari de anxietate, care, in anumite conditii, se pot transforma in atacuri de panica.

Risc de deces

Studiul efectuat pe 98.000 de japonezi, mentionat mai sus, a dezvaluit si un risc de deces de 1,3 ori mai mare la indivizii cu tulburari de somn, fata de persoanele care dorm opt sau peste opt ore pe noapte.

Privarea de somn asociata cu apnee creste riscul de deces timpuriu cu 46%, potrivit unei cercetari care a durat opt ani si la care au participat 6,400 de femei si barbati.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *