Search for content, post, videos

De ce trebuie sa-ti masori tensiunea la ambele brate!

Ne-am obisnuit sa intindem o singura mana asistentei sau medicului care ne masoara tensiunea, asta daca nu o facem chiar noi acasa cu micul dispozitiv denumit tensiometru. Ceea ce nu stim insa este ca ar trebui sa verificam valorile inregistrate la ambele brate, nu numai la unul.

O diferenta semnificativa de presiune arteriala intre cele doua brate poate reflecta un risc crescut de boala cardiovasculara, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie).

CITESTE SI

Alimente indicate pentru scaderea colesterolului

Cercetarea s-a bazat pe analiza concluziilor a circa 30 de studii diferite, care-si propusesera sa evalueze semnificatia diferentei de presiune arteriala sistolica (maxima, cand inima se contracta) intre cele doua brate.

Concluziile, publicate in revista The Lancet, sunt clare: daca exista o diferenta repetata intre 10 si 15 mmHg, trebuie sa se faca analize mai aprofundate. Cercetatorii spun ca un asemenea decalaj intre un brat si celalalt ar putea reflecta un risc vascular mult crescut.

Acest lucru inseamna ca oamenii de stiinta de la Exeter le recomanda confratilor lor sa masoare presiunea arteriala la cele doua brate si sa ia in considerare si marea variatie a tensiunii de la un moment la altul, in functie de o multime de factori.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *