Search for content, post, videos

De ce-si neglijeaza sanatatea persoanele casatorite

Daca inainte de casatorie la primul simptom al unei boli dadeam fuga la doctor, lucrurile tind sa se schimbe dupa punerea pirostriilor.

Mai multe persoane casatorite isi neglijeaza sanatatea si amana vizita la medic pana la agravarea afectiunii, comparativ cu cele necasatorite.

 

Stabilitatea relatiei si ideea ca exista un om, in persoana sotului sau a sotiei, pe care o persoana se poate baza la bine si la rau, in sanatate si in boala, determina multi oameni casatoriti sa se simta invincibili. Totusi, studii recente arata ca persoanele casatorite isi supraestimeaza starea de sanatate comparativ cu cele necasatorite.

 

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Ohio (SUA), in colaborare cu specialistii Universitatii din Texas, arata ca persoanele casatorite tind sa se creada mai sanatoase si mai ferite de boala decat cele care nu au spus “da” in fata preotului sau la starea civila. Mai mult de atat, casatoritii tind sa apeleze la ajutor medical, atunci cand se simt rau, cu intarziere, fapt ce are consecinte negative asupra bunelor rezultate ale tratamentului.

 

Aceasta supraestimare a starii de sanatate face ca multi oameni casatoriti sa ajunga la medic abia cand problemele de sanatate au devenit severe, atentioneaza coordonatorul studiului, Hui Zheng, profesor la Universitatea de Stat din Ohio.

 

Pana cand sotul sau sotia recunoaste ca sta prost cu sanatatea este deja intr-un stadiu mai avansat al bolii decat o persoana necasatorita.

 

Cauza acestei supraestimari si intarzieri in a cere ajutor medical in cazul celor casatoriti tine mai ales de sprijinul acordat de partener in casnicie, sustin Zheng si co-autorul studiului, Patricia Thomas de la  Universitatea din Texas.

 

Cu alte cuvinte, se intampla mai des ca cuplurile casatorite sa treaca cu vederea primele simptome ale unei boli. Daca partenerul celui care se plange de anumite probleme nu insista ca acesta sa mearga la medic, cel mai probabil vizita la medic va fi amanata.

 

Grijile zilnice, achitarea tuturor facturilor, cresterea copilului, locul de munca, dar si senzatia de stabilitate oferita de casnicie face pe multi soti si pe multe sotii sa ignore problemele de sanatate, amanandu-le pentru “luna viitoare”.

 

Ei bine, aceasta amanarea nu face altceva decat sa agraveze problema de sanatate si sa ingreuneze tratamentul, in cazul in care afectiunea este inca in stadiu tratabil.

 

Importanta unui trup sanatos este constientizata abia cand sotul sau sotie cade la pat, devenind incapabil/a sa mai desfasoare activitatile zilnice, si cand costurile tratamentului devin usturatoare bugetului familiei.

 

 

 

 

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *