Search for content, post, videos

De ce dormitul pana tarziu in weekend nu este bun

De ce dormitul pana tarziu in weekend nu este bun

Afla chiar acum de ce dormitul pana tarziu in weekend nu este bun. Multi abia asteapta sa se trezeasca asa, dar fac o mare greseala. Dupa o saptamana obositoare, multi dintre noi nu ne dorim altceva decat sa dormim cat mai mult in weekend. Insa somnul in exces intr-o perioada atat de scurta nu este tocmai benefic!

Potrivit profesorului Brandy Roane de la Laboratorul de Cercetare in Somnologie din cadrul Universitatii Brown (SUA), a dormi pana mai tarziu in weekend in speranta de a recupera orele de somn pierdute in timpul saptamana si a diminua oboseala ar putea avea efectul contrar luni la prima ora. Poate induce chiar o stare mai ridicata de oboseala decat daca ne-am fi pastrat tiparul clasic de somn si la final de saptamana.

De ce dormitul pana tarziu in weekend nu este bun

Motivul principal? Corpul uman functioneaza in baza ritmului circadian (bioritm caracterizat de alternanta somn-stare de veghe in 24 de ore). Acesta, odata stabilit, nu ar trebui dereglat. Deci daca te trezesti de luni pana vineri mereu la ora 7.00 dimineata, corpul tau va avea o anumita ora (aproape exacta) cand va resimti oboseala seara. Daca dormi, insa, sambata pana la ora 11.00 sau 12.00, practic tu iti „impingi”/amani voluntar ora cu pricina cu aproximativ cinci ore.

Odata ce vine duminica seara, automat nu te vei simti obosit la ora la care ar trebui sa te culci ca sa te poti trezi linistit la ora 7.00 dimineata luni. Vei adormi mai greu. In plus, vei avea mai putine ore de somn inainte de prima zi de lucru a saptamanii.

Citeste si: Pozitia de somn care te imbatraneste cu zece ani! Renunta sa mai dormi asa!

Odata ce iti dai peste cap ceasul natural al organismului, ai nevoie pana la trei zile ca sa il reglezi la loc. Asadar, abia pe miercuri seara ritmul circadian se va stabiliza, Multe persoane intra intr-un cerc vicios si sambata o iau de la capat cu dormitul indelungat.

Asta nu inseamna ca nu poti dormi mai mult in weekend! Ideal este sa nu depasesti ora de trezire din timpul saptamanii mai mult cu o ora. Daca, totusi, corpul mai cere somn, mai poti opta pentru 45 de minute sau pentru o ora si jumatate de somn dupa-masa.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *