Search for content, post, videos

Cum te ingrasa locul de munca: obiceiuri aparent minore iti pun silueta in pericol!

Kilogramele la locul de munca se acumuleaza pe nesimtite. Abia cand hainele pe care le avem nu ne mai incap ne dam seama ca ne-am ingrasat. Insa n-ar trebui sa ne mire kilogramele in plus, caci obiceiuri aparent minore de la locul de munca ne ingrasa!

Iata care sunt principalii „factori de serviciu” care ne ingrasa!

Orele de stat jos

Invariabil, o persoana care lucreaza 8-9 ore pe zi stand pe scaun se va ingrasa la un moment dat daca nu compenseaza in timpul liber cu exercitii fizice. Chiar si acele persoane care „mananca a paguba”, adica mananca orice, dar nu se ingrasa, la un moment dat, vor constata ca silueta lor este „altfel” daca au un job care-i tinuieste la birou trei sferturi din zi si daca nu fac miscare.

Drumul lung pana la serviciu

In momentul in care drumul de acasa la serviciu dureaza 45 de minute, o ora sau chiar mai mult, invariabil este blocat fie in masina, fie in mijloacele de transport in comun pentru ca, pana una alta, nu poti parcurge distanta mare pe jos. Insa un drum lung, parcurs cu mijloacele de transport in comun sau cu masina, oboseste in primul rand psihic individul si apoi fizic, motiv pentru care sansele ca acesta sa mai aiba pornirea necesara pentru a se apuca de sport cand ajunge acasa sau inainte de munca sunt infime. Astfel, zi de zi, putin cate putin, forma fizica se deterioreaza si se acumuleaza kilogramele in plus.

Stresul de la munca

Cu cat nivelul de cortizol, hormonul stresului, creste la locul de munca din cauza deadline-urilor, a suprasolicitarii, in general, cu atat corpul nostru cere mai mult dulce. Practic, are loc o reactie in lant in organism care nu poate fi oprita decat daca elimina cauza principala, adica stresul generator de mai mult cortizol si, implicit, de mai multe pofte alimentare de dulciuri si junk-food.

Orele tarzii de munca

Persoanele care muncesc peste program sau se vad nevoite sa-si ia alte proiecte sau chiar un job in plus pe langa serviciul principal pentru a supravietui financiar de la luna la luna sunt cele mai expuse ingrasarii. Programul haotic, lipsa de timp liber, suprasolicitarea psihica si fizica dau peste cap bioritmul organismului, metabolismul, creand conditiie ideale pentru acumularea kilogramelor in plus.

Variantele pentru pranz

De regula, pranzul il luam la locul de munca sau unde in apropierea locului de munca, iar optiunile de mancare nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase. Salatele comandate contin deseori sosuri care abunda in calorii si in E-uri, iar celelalte variante precum supe, pizza, gratar, cartofi sunt la randul lor nepotrivite pentru a fi mancare zilnic. Exista posibilitatea de a ne lua mancare sanatoasa la pachet, de acasa, dar putini reusesc sa adopte si sa sustina acest obicei bun si pentru sanatate, si pentru silueta.

Automatele de la locul de munca

Aceste dispozitive care ofera angajatilor dulciuri, sendvisuri, sucuri, snaksuri si altele sunt un factor foarte riscant! Invariabil, oricine ajunge sa cumpere de la ele si, pe o perioada lunga de timp, fiecare ciocolatica sau biscuite cumparate de la automat se vor vedea pe silueta.

Obiceiurile alimentare ale colegilor

Oamenii au obiceiul sa preia obiceiurile persoanelor din jurul lor. Acesta este un fapt dovedit stiintific. Partea proasta este ca, de regula, cel mai usor te „molipsesti” de obiceiurile proaste ale celor din jurul tau, iar acest aspect este perfect valabil si in materie de regim alimentar. La un moment dat ti se face pofta de ceva nesanatos ce mananca un coleg de munca si-ti iei si tu. Apoi incepi sa mananci mai repede pentru ca celalalt coleg mananca la randul lui foarte repede, de parca ar fi la maraton. Si tot asa, incet incet, deprinderea obiceiurile alimentare proaste de la colegi duce la ingrasare!

Aniversarile

Mai cu seama in companiile cu multi angajati, cand exista colaborari profesionale cu mai multe departamente, exista riscul ingrasarii din cauza aniversarilor in care sunt aduse fel de fel de prajturele la serviciu. Indiferent cata cumpatare ai, deseori nu poti refuza sa feliciti si sa iei cel putin o prajitura, poate doua, peste o saptamana inca o aniversare si tot asa. Aceste „mici placeri” de la birou, laolalta cu factorii riscanti precum stresul la serviciu si lipsa miscarii fizice, pot favoriza ingrasarea.

Lipsa luminii

Oamenii de stiinta de la Northwestern University din Chicago (SUA) au descoperit ca expunerea la lumina zilei are beneficii asupra reglarii ritmului metabolic, direct responsabil de procesarea caloriilor. Nici nu-i de mirare ca persoanele care nu vad lumina zilei risca sa-si dea ritmul metabolic peste cap. Si, din pacate, mai cu seama pe timpul iernii, cand te trezesti pe intuneric si ajungi acasa pe intuneric exista riscul ingrasarii din cauza acestui factor.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *