Search for content, post, videos

Cum si ce organe afecteaza cu adevarat diabetul

Diabetul este cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la adulti cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani, afectand vasele de sange din retina, ceea ce duce la scurgeri de sange sau o crestere anormala a acestor vase in ochiul intern.

Ochii

Diabetul este cea mai frecventa cauza a pierderii vederii la adulti cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani, afectand vasele de sange din retina, ceea ce duce la scurgeri de sange sau o crestere anormala a acestor vase in ochiul intern. NUmita retinopatie, aceasta problema poate fi contracarata controland strict nivelul zaharului din sange, majoritatea diabeticilor care se trateaza corespunzator avand doar minore probleme cu ochii. A, si daca fumezi, lasa-te. Fumatul creste riscul aparitiei complicatiilor la ochi in caz de diabet.

Pielea

Atunci cand ai diabet, esti mult mai predispusa infectiilor cu bacterii sau ciuperci. Si asta pentru ca zaharurile din sange opresc celulele albe din lupta lor antibacteriana, lasand infectiile sa se raspandeasca. De aceea e bine sa tratam orice rana, cat de mica, inainte ca bacteriile sa se instaleze in tesuturile afectate.

Inima

Diabetul si bolile de inima sunt in stransa legatura, cei suferinzi de aceasta boala fiind de 2 pana la 4 ori mai predispusi in a dezvolta afectiuni ale inimii si atacuri de cord. De fapt diabetul poate fi echivalat cu un precedent atac de cord, de aici si riscul unor ulterioare alte atacuri si alte afectiuni coronariene. Cea mai buna metoda de a contracara aceste probleme ramane cea a controlului strict asupra nivelului de glucoza in sange ceea ce presupune controale regulate si respectarea regimului alimentar si a medicatiei impuse de medicii specialisti.

 Oasele

Osteoporoza, o boala care ataca oasele facandu-le mai putin dense si predispuse ruperii e masura ce imbatranesti, este strans legata de diabetul de tip 1. Acest lucru inseamna ca tinerii care se imbolnavesc de diabet la o varsta mai frageda vor avea de suferit in ceea ce priveste densitatea oaselor, care nu se vor mai dezvolta la fel ca in cazul oamenilor sanatosi. Si diabetul de tip 2 afecteaza insa intr-o mare masura oasele, in special in cazul oamenilor mai slabi sau cu o constitutie mai firava, care atunci cand cad au o masa musculara mult prea subtire pentru a sustine si apara oasele slabite de boala. Sfatul specialistilor este ca in cazul diabetului, inainte de a face exercitii fizice au sport, pacientii sa ceara sfatul medicului, pentru a preveni cazaturile si implicit ruperea oaselor daca acestea sunt slabite.

Rinichii

Diabetul este una dintre principalele cauze ale insuficientei renale acute. Bolile de rinichi se dezvolta pe parcursul unei perioade mai indelungate de timp deci, aveti timp suficient pentru a le preveni prin controlul strict al glucozei din sange dar si a tensiunii arteriale.

Picioarele

Pana la 70% din persoanele afectate de diabet sufera de o degradare a sistemului nervos. Atunci cand degradarea ajunge la nivelul picioarelor, problemele care apar ca urmare a insensibilitatii pot duce la rani, ulceratii si chiar in ultima instanta, la amputari. Mai mult, pe langa faptul ca ranile diabeticilor se vindeca foarte greu, atunci cand apare insensibilitate la nivelul picioarelor si labelor picioarelor, cei care se lovesc, nu isi dau seama la timp de rana recent aparuta, aceasta putand degenera. Desi afectiunile nervoase nu sunt reversibile, problemele cauzate de acestea pot fi contracarate prin controlul strict al nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *