Search for content, post, videos

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un psihoterapeut si ca suferi de boli mentale

Stim ca ar trebui sa ne facem analizele medicale anual, dar cati dintre noi ne dam seama ca avem nevoie de consiliere psihologica?!

 

Prea putini, din pacate. Fiecare om trece prin momente grele, prin situatii solicitante care pot tine de orice aspect al vietii: personal, profesional, spiritual, etc. Insa care este punctul in care nivelul de stres este atat de periculos incat sa necesitam consilierea unui psihoterapeut?!

 

Iata cateva semnale de alarma care ar trebui sa ne determine sa apelam la ajutor specializat!

 

Irascibilitate

 

Obisnuiesti sa rabufnesti de la orice situatie minora care te incomodeaza? Te rastesti la persoane care nu au absolut nicio vina de ceea ce ti se intampla sau care, chiar daca au facut o greseala, nu ar trebui sa primeasca un astfel de comportament caci nu au gresit grav? O stare de iritare care se extinde pe o perioada mai mare de doua saptamani, o stare care – in mod normal – nu te caracterizeaza ar trebui sa te indemne sa te duci la un psihoterapeut atat spre bine tau, cat si spre binele persoanelor dragi din jurul tau pe care risti sa le darami prin irascibilitatea ta.

 

Insomnie

 

Multi dintre noi avem probleme cu somnul, insa cel mai des dormim mai putin decat ar trebui. In realitatea, nu suferam neaparat de insomnii, ci de prea putin timp pentru a dormi. Totusi, in momentul in care esti frant de oboseala si ai avea la dispozitie 9 ore de somn, insa tu nu reusesti sa adormi, mai mult, te afli in aceasta situatie mai mult de doua saptamani, ar trebui sa apelezi la ajutor specializat.

 

Dificultati in relationarea cu oamenii

 

Un comportament social bizar, care nu te caracterizeaza este un semnal de alarma. Daca incepi sa eviti oamenii din jurul tau, daca te retragi in tine si niciun contact cu oamenii nu te bucura, ba mai mult, refuzi sa mai raspunzi la telefon si sa iesi in oras, cel mai probabil suferi de o forma de depresie care necesita consiliere psihologica.

 

Mananci mai mult sau mai putin

 

Nu ti-e pofta de mancare sau poate-ti vine sa mananci in continuu?! O modificare la stilul alimentar normal care se extinde pe o perioada mai lunga de timp trebuie sa-ti ridice niste semne de intrebare cu privire la stresul emotional la care esti supus. Cel mai probabil, nu poti sa ii faci fata, iar aceasta incapacitate se manifesta prin alterarea apetitului.

 

Nu reusesti sa te relaxezi

 

Chiar si atunci cand te bagi in pat seara sau cand esti in oras la o plimbare manifesti o stare continua de agitatie, de teama, de framantari, inseamna ca stresul la care esti supus te surmeneaza. Incapacitatea de a te relaxa este un semnal de alarma care ar trebui sa te faca sa apelezi la ajutor specializat.

 

Tine cont!

Zicala „Ma descurc si singur” nu este functionala in toate situatiile, tuturor persoanelor.

A apela la un psiholog nu este un gest de slabiciune, ci dimpotriva, trebuie sa ai curajul sa recunosti fata de tine ca nu pot face fata de unul singur stresului si ca ai nevoie de ajutor.

A apela la psiholog nu echivaleaza cu „a fi nebun”.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *