28 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum iti afecteaza luna plina sanatatea

Cum iti afecteaza luna plina sanatatea

Zicale, povestiri, avertismente, interdictii sau predispozitii pe timp de luna plina sunt o multime in traditia populara, dar cate din ele au fundamente stiintifice?

Luna are, fara indoiala, un efect emotional puternic asupra noastra, sustine Jean-Luc Margot, profesor doctor in astronomie la Universitatea California din Los Angeles, iar unele studii stiintifice arata clar ca exista o asociere intre diferitele faze ale lunii si starea de sanatate.

Luna plina si insomniile

In perioadele cu luna plina sunt numeroase persoane care sufera de insomnii, nereusind ore in sir sa adoarma si foindu-se constant in pat. Insa dincolo de povestirile populare, o cercetare realizata in Elvetia si publicata in revista de specialitatea „Current Biology” arata ca exista o explicatie stiintifica in acest sens. Cercetatorii au stabilit statistic ca oamenii prezinta mai multe probleme cu somnul pe timp de luna plina, iar motivul principal ar fi luminozitatea lunii, favorizata de dimensiunile ei, care afecteaza productia de melatonina, hormon esential pentru reglarea ciclurilor de veghe si somn. Din acest motiv numeroase persoane nu dorm bine pe luna plina.

Luna plina si starea de spirit

O cercetarea efectuata la Universitatea California din Los Angeles a demonstrat faptul ca luminozitatea crescuta pe timp de luna plina energizeaza organismul (si implicit ne impiedica sa adormim usor), inducand o stare de spirit mai viguroasa. Totodata, un studiu realizat in Franta a stabilit o legatura intre rata cazurilor de sinucidere si fazele lunii. Practic, pe luna plina sunt mai putine cazuri de suicid decat in celelalte faze ale lunii, cand aceasta rasfrange mai putina lumina pe timpul noptii.

Citeste si:  Ai migrene? Risti sa suferi de atac vascular silentios

Luna plina si circulatia sangelui

Forta gravitationala a lunii are efecte atat asupra naturii inconjuratoare, cat si asupra corpului uman, influentand ritmul circulatiei fluidelor, inclusiv a sangelui, in organism. Un studiu publicat in 2004 in „International Journal of Nursing Practice” consemna faptul ca, in numeroase spitale din SUA s-a constatat ca sangerarile gastrointestinale sunt mai puternice pe timp de luna plina.

Luna plina si nasterile

Potrivit unei preconceptii populare, numarul femeilor insarcinate care intra in travaliu si nasc in perioade de luna plina este mai ridicat decat al celor care aduc pe luna copii pe timpul altor faze ale lunii. Aceasta preconceptie s-a dovedit a fi doar un mit. Atat o cercetare care s-a intins pe o perioada de 5 ani si care a evaluat 167.000 de nasteri din Phoenix (SUA), cat si una din Germania care a analizat 6.700 de nasteri au aratat ca nu se poate stabilit nicio asociere intre fazele lunii si frecventa nasterilor sau a eventualelor complicatii la nastere.

Luna plina si crizele de epilepsie

Un studiu efectuat in Brazilia, pe o perioada de 8 ani, si publicat in revista de specialitate „Epilepsy & Behavior” a aratat ca 70% din decesele produse in timpul unor crize de epilepsie au survenit pe timp de luna plina.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: