Search for content, post, videos

Cum e cu … congelarea ovulelor?

Studiile prelungite, goana dupa un job bine platit, un statut social superior si dorinta de a avea o locuinta proprie sunt cateva motive ce contribuie semnificativ la decizia cuplurilor de a avea un copil dupa varsta de 30 de ani. Dezavantajul este ca trecerea anilor aduce cu ea probleme legate de productia si calitatea ovulelor. Congelarea de ovule, o practica medicala relativ noua in Romania, vine sa raspunda acestei nevoi sociale. Care este deci procedura in sine si ce implicatii are?

Primul pas consta intr-o discutie cu pacienta asupra intregului proces de recoltare si conservare a ovulelor, urmata de evaluarea starii de sanatate a acesteia. Se poate apela inclusiv la analize de sange in scopul determinarii efectelor tratamentului hormonal. In cazul in care nu exista contraindicatii, se trece la pasul cu numarul 2: hiperstimularea ovariana controlata cu ajutorul hormonilor injectabili timp de 10 – 12 zile.

Medicamentele administrate transmit un semnal de la creier catre ovar pentru ca acesta sa poata produce mai mult de 1 ovul pe luna, asa cum se intampla in mod normal. Cantitatea de ovule recoltate depinde de la femeie la femeie, dar in general numarul se situeaza undeva intre 8 si 10.
In tot acest timp pacienta trebuie monitorizata pentru a se asigura ca nu vor aparea complicatii generate de tratamentul medicamentos.

Pasul 3: Odata parcursa perioada de hiperstimulare ovariana se ajunge la o maturare optima. In acest moment se realizeaza punctia ovariana sub o usoara anestezie care nu necesita internare. Prin “ghidaj” ecografic transvaginal, cu un ac de punctie foliculara se colecteaza lichidul din foliculi (potentiale ovule), examinat ulterior la microscop si depozitat in azot lichid la peste -190 de grade Celsius.
Varsta la care medicii recomanda recoltarea ovulelor este de pana in 30 de ani.

Pasul 4: Peste ani, cand femeia in cauza decide ca isi doreste un copil, ovulele respective sunt decongelate si se face o pregatire a endometrului, astfel incat acesta sa fie gata pentru a primi noul embrion.
In aceeasi zi in care are loc decongelarea, se primeste monstra de material seminal de la partener pentru a se putea initia fecundarea in vitro, intr-un laborator special.

Posibilele complicatii apar cu precadere in timpul stimularii ovariene, reactiile alergice fiind cel mai des intalnite. Din fericire exista medicamente care contracareaza alergiile.
Un alt risc il reprezinta sindromul de hiperstimulare care se manifesta prin dureri usoare la nivel de abdomen, senzatie de greata si balonare sau tulburari divestive.

In forma severa, cresterile de greutate neobisnuite, durerile abdominale puternice si urinarile frecvente trebuie semnalate de urgenta medicului supraveghetor. Acestea pot fi semne ale unor afectiuni ce va pun viata in pericol: tromboza, insuficienta renala sau ascita – acumularea de lichid in abdomen ori in jurul organelor intraabdominale.

 Autor: Alexandra Matei

 

 

 

 

 

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *