Colesterolul bun, format din lipoproteine cu densitate inalta (HDL), impiedica depunerea grasimilor pe artere. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca acesta aduce mult mai multe beneficii decat se stia pana in prezent, colesterolul HDL contribuind la prevenirea accidentului vascular cerebral si a dementei.
Lipoproteinele cu densitate inalta ajuta la transportarea colesterolului din sange catre ficat, unde este descompus. Din acest motiv, a avea HDL-ul crescut este chiar benefic pentru organism, comparativ cu „fratele sau vitreg”, colesterolul „rau” (LDL), care favorizeaza bolile cardiovasculare daca se gaseste in cantitati mari in sange.
Oamenii de stiinta de la Universitatea americana Harvard au descoperit recent ca acest colesterol „bun” ajuta si creierul in prevenirea accidentului vascular cerebral si a dementei.
in urma unei analize a datelor obtinute de la „Vitamin Intervention for Stroke Prevention”, specialistii au constatat capersoanele cu HDL crescut au mai multe sanse de recuperare deplina dupa un atac cerebral minor sau mediu. Alte studii arata ca oamenii cu niveluri scazute ale colesterolului „bun” sunt mai predispuse la mai multe probleme cerebrale.
Potrivit Universitatii Harvard, exista o asociere intre HDL si dementa. „Asta nu inseamna ca un nivel mai mic al colesterolului HDL cauzeaza dementa. Exista, totusi, dovezi care indica faptul ca HDL-ul impiedica dezvoltarea placilor cu acumulare de beta-amiloid, considerate a fi principala cauza a maladiei Alzheimer”.
Stilul de viata influenteaza puternic balanta dintre colesterolul „bun” si cel „rau”. Pentru a avea un nivel al HDL-ului mai crescut si pentru scaderea „grasimii rele” LDL sunt recomandate exercitiile fizice zilnice, mentinerea unei greutati normale raportate la inaltime si un regim alimentar bazat mai mult pe fructe, pe legume, pe lactate degresate si pe carnuri slabe.