Search for content, post, videos

Creierul uman descifreaza automat coduri! Iata cum!

Creierul uman este o sofisticata masina de descifrat coduri. Pornind de la capacitatea sa de a contextualiza si a de defini diferitele fragmente disparate care sunt supuse atentiei, aşa cum ar fi in cazul unor fraze ortografiate gresit, dar pe care le intelegem fara probleme, de cum ne aruncam ochii pe ele, conform unui material publicat de LiveScience.com.

Srpe exelmpu, nu cnteoază în ce odrine arap leiterle unui cuvânt, ci important este ca prima si ultima litera sa se afle in locurile corecte pentru a intelege cuvantul respectiv, fara nicio problema. În mod similar, M1N73A N0ASTRA P0A73 C171 S1 AC3S73 CUV1N73 fara niciun fel de probleme.

Oamenii de stiinta considera ca nu exista un raspuns concret la intrebările legate de această capacitate. In schimb, oamenii de stiinta au niste banuieli intemeiate.

Eu cred ca in aceste cazuri contextul este foarte, foarte important. Noi folosim contextualizarea pentru a pre-activa acele zone din creier care corespund stimulilor care inca nu s-au produs, dar pe care ii asteptam pentru ca stim din experienta ca se vor produce. Spre exemplu, cu ajutorul computerului tomograf s-a observat ca un subiect care aude un sunet despre care stie ca este precursorul altui sunet, isi activeaza creierul in asa fel incat poate auzi sunetul urmator chiar inainte ca acesta sa se produca. In mod similar, daca observam o anumita insirurire de litere, cifre sau cuvinte, creierul nostru contextualizeaza informatia si identifica ceea ce este probabil sa urmeze. Cu alte cuvinte, folosim contextualizarea pentru a percepe, explica Marta Kutas, specialist in neurologie cognitiva si director al Centrului pentru Studiul Limbajului de la University of California, San Diego.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *