Search for content, post, videos

Ce se intampla cu copiii nascuti din tati mai batrani

Copiii care au tatii mai in varsta sunt programati genetic sa traiasca mai mult, sustin cercetatorii americani care au descoperit ca paternitatea tardiva poate fi un plus pentru descendenti.

Potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences si citat de BBC News, cu cat barbatul este mai in varsta cand contribuie la conceperea unui copil, cu atat cresc sansele ca micutul sa ajunga, la randul lui, la o varsta inaintata.

Structura genetica a spermei se modifica pe parcurs ce un barbat imbatraneste, dezvoltand un cod ADN care ajuta la o viata mai lunga. Acest cod genetic este transmis copilului, care la randul lui are sanse mai mari la o varsta inaintata.

Concluzia este rezultatul unei cercetari genetice desfasurate pe ADN-urile a aproape 1.800 de tineri. Oamenii de stiinta s-au axat pe lungimea telomerilor, formatiuni aflate la capetele cromozomilor care contin codul genetic al fiecarui individ in parte. Cu cat telomerii sunt mai lungi, cu atat celelalte structuri din cromozomi sunt mai bine protejate, asigurand astfel sanatatea celulara. Practic, lungimea telomerilor indica speranta de viata.

In cazul majoritatii celulelor din corp, aceste structuri de la capat tind si ele sa se uzeze in timp, insa nu si celulele spermatice. Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, telomerii cresc, protejand mai bine codul genetic al cromozomilor.

Fiind vorba de una dintre celulele sexuale din care este conceput embrionul si din care, ulterior, se dezvolta fatul, lungimea telomerilor tatalui este transmisa la bebelus. Astfel, daca tatal este mai in varsta atunci cand contribuie la conceperea copilului, va transmite si telomerii alungiti din cromozomii luni micutului, care va avea astfel sanse sa duca o viata mai lunga.

Specialistii atrag, insa, atentia ca exista si un risc atunci cand embrionul este format dintr-un spermatozoid provenit de la un barbat mai in varsta: avortul spontan.

 

<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Mason Storm Dan Pintican</cite>

    CIND S-A NASCUT FETITA MEA AVEAM 43 DE ANI….PRIVITI IN POZA DE AVATAR CE FETITA AM….NU MI-A TREMURAT MINA CIND AM ASISTAT LA CEZARIANA (IMPOTRIVA VOINTEI MEDICILOR) SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *