Search for content, post, videos

Cele mai ciudate reactii ale corpului uman, explicate stiintific

De ce ti se face pielea gaina cand auzi o melodie cu mare incarcatura emotionala si cum este oare posibil sa te manance ochiul? La aceste intrebari, dar si la altele care vizeaza bizareriile corpului uman, oamenii de stiinta au gasit explicatii.

 

De ce plangem cand radem cu pofta

 

Din ras in plans, toti am trecut prin aceasta stare in momente in care radeam cu atata pofta incat ne-au dat lacrimile. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Maryland (SUA) au constatat ca plansul si rasul sunt, de fapt, reactii psihologice similare. Ambele au loc in momente de excitare emotionala puternica. Desi multi dintre noi asociem plansul unei stari de tristete, de suparare, generarea lacrimilor de catre globul ocular este un proces mult mai complex, fiind declansat de o varietate de factori. Plansul nu tine doar de tristete, el poate aparea pe fondul durerii, al nervilor, dar si al unei stari de voiosie puternice.

 

De ce ne lacrimeaza ochii de la ceapa

 

Prin taierea cepei, celulele acesteia sunt practic rupte, permitand astfel eliberarea unei enzime care produce un sulfoxid iritant pentru ochi, iar reactia fireasca a ochilor in momentul in care se simt „agresati” intr-un fel sau intr-altul este sa produca lacrimi pentru curatarea globului ocular.

 

De ce ne trosnesc articulatiile

 

Articulatia este locul unde se unesc oasele, fiind practic un fel de capsula cu lichid sinovial, plin de gaze dizolvate, care permite practic miscarea. Trosnetele apar atunci cand articulatiile se comprima, iar gazele din aceasta capsula sunt eliberate, generand zgomotul specific. In unele cazuri, aceeasi articulatie poate trosni de mai multe ori, la fractiune de secunda. Motivul? Dupa prima trosnitura, gazele sunt reabsorbite de fluid, putand fi eliberate din nou.

 

De ce ni se face pielea gaina

 

Frigul, caldura, dar si o melodie cu incarcatura emotionala pot face pielea de gaina, reactie denumita stiintific piloerectie. Practici, muschii de mici dimensiuni de la baza fiecarui fir de par se contracta, motiv pentru care apar la nivelul pielii mai multe mici umflaturi in care stau „erecte” firele de par. Reactia era, candva, cu zeci de mii de ani, un mijloc de protectie in cazul oamenilor. Stramosii nostri, avand un grad ridicat de pilozitate, erau protejati in anumite momente de catre aceasta reactie la nivelul epidermei. Pe masura ce ne-am pierdut parul corporal, am ramas doar cu reactia.

 

De ce ne mananca ochiul

 

Unele persoane isi fac cruce de trei ori atunci cand le mananca un ochi, desi procesul nu are nimic de-a face cu credinta sau cu superstitia. Mancarimile la nivelul ochiului poarta un nume stiintific: miokimie, ce consta intr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. Aceasta actiune a pleoapelor poate fi cauzata de oboseala, de stres, de consumul excesiv de cafea, de privitul prelungit la televizor, la calculator sau in alte surse de lumina. Acest tic motor inceteaza dupa numai cateva secunde, dar poate avea loc de cateva ori in aceeasi zi si dispare de la sine.

 

Urechile noastre continua sa creasca?

 

Urechea externa creste constant, pe parcursul vietii. Incepand de la nastere, urechile cresc intr-un ritm rapid pana la varsta de zece ani, apoi isi incetinesc ritmul de crestere. Chiar procesul nu este vizibil, urechile externe ale omului cresc cu aproximativ 0,22 de milimetri pe an.

 

Toti bebelusii se nasc fara pistrui

 

Un bebelus poate avea semne din nastere, dar cu siguranta nu are pistrui. De altfel, niciun nou-nascut nu poate avea pistrui, pentru ca acestia se formeaza pe fondul unui exces de pigment generat de expunerea la soare, iar in burtica mamei nu are cum sa patrunda soarele. Din acest motiv, toti copiii pistruiati au dobandit micile pete pe fondul expunerii la soare, nefiind o trasatura genetica mostenita. Din acest motiv, orice copil ar trebui expus la soare doar dupa aplicarea unei creme cu SFP 50.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *